Tájékoztató árat hirdettek - Pécsi Hírhatár
. Ma Marcell napja van.
Tájékoztató árat hirdettek
2018-02-11 22:34:26
Tájékoztató árat hirdettek

Tájékoztató árat hirdettek

Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács  a tavaszi kalászosok esetében közepes vetőmag keresletre számít.


Mint Polgár Gábor, a szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, a széleskörű felmérés után az általuk közzétett tájékoztató árral az a céljuk, hogy jelezzék a vetőmag-szaporítók felé, készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék.


Szólt arról is, a tavaszi árpa szaporító terület csaknem azonos az előző évivel. Az utóbbi években a csökkenő vetésterület maga után vonta a szaporító anyag előállításába bevont földek csökkenését is, amelyek a  8-10 évvel ezelőtti 4-6000 hektárról az elmúlt években 2000-2500 hektárra zsugorodtak.


A söripari cégek szerint a tavaszi árpa szaporító-terület csökkenése az árutermő területek visszaszorulása mellett a söripari célú őszi árpa térnyerésének is köszönhető. A tavalyi évben előállított vetőmag mennyiség a becsült fémzárolási arány alapján rekordszintű, 60 százalék feletti felújítási arányra adhat lehetőséget. A zab árutermő területe is jelentősen visszaesett, a szaporító-terület az utóbbi években 1000 hektár körüli szinten stabilizálódott, ami ebben az esztendőben nagyjából 40 százalékos becsült felújítási arány elérésére ad lehetőséget.


A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően egyik növénynél sem jelentkeztek számottevő minőségi problémák. A visszajelzések szerint közepes vetőmag keresletre lehet számítani a tavaszi kalászosok esetében. A kalászos növények esetében az átcsomagolás, átürítés miatti újraminősítési feltételek enyhítésével, vagy a kötelezettség megszüntetésével kapcsolatban a Vetőmag Szövetség tárgyalásokat kezdett a hatóságokkal. Várhatóan egy olyan eljárásrendet dolgoznak ki, ami meggyorsítja a kalászos vetőmagok kiszerelését és forgalomba hozatalát


A szövetség az értékesítési szezon végén összegyűjti a tényleges értékesítési adatokat, így már pontos képet lehet kapni az árak alakulásáról. Egy tonna tavaszi árpa vetőmagért 2016-ban és az elmúlt évben egyaránt átlagosan 93.000 forintot körüli összeget fizettek, tavaly egy tonna zab vetőmag átlagosan 89.000 forintért kelt el.


Az idei szezon előtt a szövetség a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira nettó 92.000 forintos tonnánkénti árat tett közzé, amely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.


Az ókészletek minimálisak, a sörárpa  esetében egyelőre a piac nem mutat érdemi mozgást, a takarmányárpánál azonban megindult a kereskedés. A tavaszi árpa  vetőmag készletek elegendőek lesznek, azonban a zabnál előfordulhat, hogy kevés lesz.

Utoljára frissítve: 2018-02-11 23:09:17

További híreink
Látogatható a szivarszoba
A Zsolnay család és a gyár történetét bemutató kiállítás áttekintést ad az elmúlt bő másfél évszázad eseményeiről, ami egy új teremmel, a szivarszobával bővült.
2018-08-13 23:17:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
Őshonos juhokat tereltek
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Duna-Tisza Magyar Pásztorkutyás Hagyományőrző és Sport Egyesület szervezésében magyar pásztorkutyák terelőversenyét rendezték S...
2018-08-11 18:15:01, Hírek, Környezetünk Bővebben
Napelemmel működő okospad a pécsi egyetemen
A Pécsi Tudományegyetemen elhelyezett napelemmel működő okospad minimalista külsővel és roppant gazdag belsővel rendelkezik.
2018-08-09 23:30:33, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Sorra válnak nyilvánossá, milyen témák kerülnek terítékre a II. Dél-Dunántúli Online Marketing Konferencián Pé...
Bővebben >>