. Ma Sára napja van.
Tájékoztató árat hirdettek
2018-02-11 22:34:26
Tájékoztató árat hirdettek

Tájékoztató árat hirdettek

Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács  a tavaszi kalászosok esetében közepes vetőmag keresletre számít.


Mint Polgár Gábor, a szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, a széleskörű felmérés után az általuk közzétett tájékoztató árral az a céljuk, hogy jelezzék a vetőmag-szaporítók felé, készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék.


Szólt arról is, a tavaszi árpa szaporító terület csaknem azonos az előző évivel. Az utóbbi években a csökkenő vetésterület maga után vonta a szaporító anyag előállításába bevont földek csökkenését is, amelyek a  8-10 évvel ezelőtti 4-6000 hektárról az elmúlt években 2000-2500 hektárra zsugorodtak.


A söripari cégek szerint a tavaszi árpa szaporító-terület csökkenése az árutermő területek visszaszorulása mellett a söripari célú őszi árpa térnyerésének is köszönhető. A tavalyi évben előállított vetőmag mennyiség a becsült fémzárolási arány alapján rekordszintű, 60 százalék feletti felújítási arányra adhat lehetőséget. A zab árutermő területe is jelentősen visszaesett, a szaporító-terület az utóbbi években 1000 hektár körüli szinten stabilizálódott, ami ebben az esztendőben nagyjából 40 százalékos becsült felújítási arány elérésére ad lehetőséget.


A kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően egyik növénynél sem jelentkeztek számottevő minőségi problémák. A visszajelzések szerint közepes vetőmag keresletre lehet számítani a tavaszi kalászosok esetében. A kalászos növények esetében az átcsomagolás, átürítés miatti újraminősítési feltételek enyhítésével, vagy a kötelezettség megszüntetésével kapcsolatban a Vetőmag Szövetség tárgyalásokat kezdett a hatóságokkal. Várhatóan egy olyan eljárásrendet dolgoznak ki, ami meggyorsítja a kalászos vetőmagok kiszerelését és forgalomba hozatalát


A szövetség az értékesítési szezon végén összegyűjti a tényleges értékesítési adatokat, így már pontos képet lehet kapni az árak alakulásáról. Egy tonna tavaszi árpa vetőmagért 2016-ban és az elmúlt évben egyaránt átlagosan 93.000 forintot körüli összeget fizettek, tavaly egy tonna zab vetőmag átlagosan 89.000 forintért kelt el.


Az idei szezon előtt a szövetség a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira nettó 92.000 forintos tonnánkénti árat tett közzé, amely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.


Az ókészletek minimálisak, a sörárpa  esetében egyelőre a piac nem mutat érdemi mozgást, a takarmányárpánál azonban megindult a kereskedés. A tavaszi árpa  vetőmag készletek elegendőek lesznek, azonban a zabnál előfordulhat, hogy kevés lesz.

Utoljára frissítve: 2018-02-11 23:09:17

További híreink
A petárdázás sokkolja az állatokat
Petárda STOP-ot kérnek az állatvédők szilveszterre.
2018-12-31 02:34:41, Hírek, Környezetünk Bővebben
A környezettudatosság sikert terem
A szűk elitben a Pécsi Tudományegyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán.
2018-12-29 21:55:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hasznos tanácsok az ünnepekre
Néhány nap, s már feldíszített fa áll a lakásokban. Sokan azonban már a hét végén útra kelnek, vagy éppen még az utolsó ajándékokat, az ünnepi menü még hiányzó alapanyag...
2018-12-22 02:37:10, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megindult a forgalom Pécs új útján, ami a Mecsek-oldalt a belvárossal köti össze.
Bővebben >>