. Ma Orbán napja van.
Tavaszváró Nemzetiségi Koncert
2017-01-21 19:52:04
  Tavaszváró Nemzetiségi Koncert

Tavaszváró Nemzetiségi Koncert

Tavaszváró Nemzetiségi Koncertet ad a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar a Kodály Központban hazánk egyetlen roma nemzetiségi gimnáziumának szervezésében.

A szervezők a muzsika segítségével kívánják a cigányságban rejlő pozitív értékeket bemutatatni, a velük szemben tapasztalható előítéletek csökkenteni. A maga nemében egyedülálló koncerttel - amelyet a  Gandhi Gimnázium, valamint Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ fenntartója közösen szervez - a középfokú oktatási intézmény  kilép a szokásos oktatási, nevelési, kutatási feladatköréből, megszólítva ezzel egy szélesebb társadalmi réteget is.

A Gandhi Gimnázium már több mint húsz esztendeje magas szinten ápolja és örökíti tovább a roma kultúrát, köszönhetően Európában is páratlan szakmai-módszertani munkájának, amelynek legfontosabb eleme, hogy minél több hátrányos helyzetű, de tehetséges gyerek folytassa ott tanulmányait, s váljon belőlük - az ott szerzett plusz ismeretek és a tanulás segítségével - minden újdonságra nyitott, ugyanakkor a hagyományaira is büszke felnőtt.  

Mint  Virág Bertalan, a  Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, már több mint egy éve működtetik a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központot, a NeROK-ot, amelynek céljai összhangban vannak a „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar küldetésével. Ez adott alapot ahhoz az együttműködéshez, ami három évvel ezelőtt indult útjára, s amelyre a koronát a februári koncert teszi fel. Bíznak benne, hogy ez egyben alapot is teremt a további közös munkához.   

A „SziRom” Szimfonikus Roma Zenekar alapítója, Batyi Róbert nagybőgőművész, mindehhez a következőket tette hozzá, az együttes tagjai  elsősorban fiatal, roma származású zeneművészeti főiskolát, zeneakadémiát végzett, vagy tanulmányaikat jelenleg is ott folytató zenészek. Első koncertjüket tavaly, december 18-án a budapesti Magyarság Házában adták.

Szólt arról is a február 17-i pécsi fellépésük, amelyen Vivaldi: Négy évszak című művének Oscar De Manuel spanyol flamenco zenész által készített átiratot adják elő, fontos mérföldkő lesz a zenekar életében is. Az esten húsz, kilencven százalékban roma származású fiatal magyar és Európa számos országából érkező muzsikus, spanyol flamenco zenész lép a közönség elé Riccardo Sahiti német karmester vezényletével. Az esten fellépnek a Gandhi Gimnázium hagyományőrző csoportjai, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium művészei, flamenco táncosok, valamint egy közel száz tagú, a  pécsi gimnáziumok énekkarosai alkotta kórus is. A tervek között szerepel, hogy a pécsi műsort európai turnén is bemutatják.    

Batyi Róbert ,nemcsak, mint muzsikus volt tagja, hanem menedzserként is szerepet vállalt a Nemzetek Filharmonikus Zenekarában (Philharmonie der Nationen), amelyet Leonard Bernstein elképzeléseit alapul véve a világhírű német karmester és zongorista, Justus Frantz hozott létre 1995-ben. A kezdeményezés a zene segítségével, a megbékélés jelképeként kívánja hirdetni a nemzetközi kulturális együttműködés eszméjét.

Utoljára frissítve: 2017-01-21 19:52:59

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pannon Filharmonikusok 2024/2025-ös Titok című évadában Kesselyák Gergely vezető karmester minden bérletes s...
Bővebben >>