. Ma Auguszta napja van.
Tényleges életfogytiglani a kegyetlen gyilkosnak
2020-10-12 14:18:33
Tényleges életfogytiglani a kegyetlen gyilkosnak

Tényleges életfogytiglani a kegyetlen gyilkosnak

A Pécsi Ítélőtábla másodfokon tényleges életfotig tartó szabadságvesztésre ítélte  a túronyi gyilkost.

 

A túronyi gyilkosként elhíresült K. Zs-t másodfokon a Pécsi Ítélőtábla  a Pécsi Törvényszék 2019. január 8-án jogerőre emelkedett ítéletével emberölés bűntette és okirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, és a feltételes szabadságra bocsátás időpontját 25 évben állapította meg.


E jogerős ítélet ellen a fellebbviteli főügyészség perújítási indítványt nyújtott be, mert a nyomozó hatóság újabb eljárásában rögzített adatok szerint a vádlott 2017. február 2-ről 3-ra virradó éjszaka, lopási szándékkal, a nyitott bejárati ajtón keresztül bement az általa ismert idős nő és fia által lakott lakóházba.


A jogerős ítéletben a  bíróság által megállapított tényállás lényege szerint az ittas vádlott 2016. május 14. vagy 15. napján az esti órákban elhatározta, hogy szomszédja házának melléképületéből fűnyírót vagy más műszaki cikket tulajdonít el. A sértett férfi a vádlottat tetten érte, de nem szólt semmit, hanem visszament a házába. A vádlott a sértett után ment a házba, és a nála lévő fejszével többször a sértett fejére sújtott, aki ennek következtében azonnal meghalt.


Az újabb ügyben a nyomozó hatóság újabb eljárásában rögzített adatok szerint a vádlott 2017. február 2-ről 3-ra virradó éjszaka, lopási szándékkal, a nyitott bejárati ajtón keresztül bement az általa ismert idős nő és fia által lakott lakóházba.  A cselekmény idején a vádlott ittas volt, a házban pedig csak az idős sértett nő tartózkodott. A vádlott a konyhában kezdte a kutatást, de az idős sértett észrevette és felismerte. Ekkor a vádlott félve attól, hogy cselekménye kiderül, a sértettet a nála lévő késsel megszúrta. A sértett elesett. A vádlott a földön fekvő sértettet több ízben meg is ütötte. A terhelt a sértett bántalmazása után már nem kutatott értékek után. A földön fekvő sértettre rágyújtotta a házat, amit a kiérkező tűzoltók oltottak el. A sértett összeégett holttestét az általa használt szobában találták meg, halálát füstbelélegzés okozta. A szakértői vélemények szerint a sértett élt a tűz keletkezésekor. A terhelt az elkövetéskor viselt ruháit elégette, a kést és a sértett házából elvitt gázpalackkupakot egy szennyvízgödörbe dobta, ahol a nyomozó hatóság 2019. július 9-én megtalálta.


A 6/2009. Büntető jogegységi határozat szerint nem volt helye vádemelésnek az idős sértett nővel szemben elkövetett bűncselekmény miatt, mert a több emberen elkövetett szándékos emberölési cselekmények törvényi egységet alkotnak, ezért azok külön eljárásban nem bírálhatók el. Amennyiben utóbb derül ki, hogy a terhelt az ítélethozatalt megelőzően további olyan cselekményt (emberölés) is elkövetett, amely a már elbírált bűncselekménnyel az összefoglalt bűncselekmény törvényi egységébe tartozik, a többszöri eljárás tilalma miatt nem vádemelésnek, hanem perújításnak van helye. A nyomozó hatóság iratai az alapügyben fel nem merült tényre vonatkozó olyan új bizonyítékokat tartalmaztak, melyek valószínűvé tették, hogy a terhelttel szemben lényegesen súlyosabb büntetést kell kiszabni.


A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítvány alapján elrendelt perújítási eljárásban az első fokon eljáró Pécsi Törvényszék az október 12-én megtartott nyilvános perújítási tárgyaláson – a fenti tényállásra tekintettel – K. Zs. vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és okirattal visszaélés vétsége miatt – halmazati büntetésül – életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható.


Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a vádlott és védője fellebbeztek ellene enyhítés – a feltételes szabadságra bocsátás engedélyezése – végett, így az ítélet nem jogerős.

Utoljára frissítve: 2020-10-12 14:21:48

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>