. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Térjáték - új installációsorozat
2020-10-26 20:15:50
 Térjáték - új installációsorozat

Térjáték - új installációsorozat

Új installációsorozat indul a Művészetek és Irodalom Házában, az első kiállító művész Sápi Márton szobrász, akinek Irányvonalak című installációja  november 30-ig látható.

A pécsi Művészetek és Irodalom Háza nemcsak programoknak, hanem kiállításoknak is otthont ad, ezek nagy része a tetőtéri Martyn Ferenc Galériában látható, ám mostantól a földszinten lévő Játéktér is kiemelt szerepet kap: havonta 1-1 installáció tekinthető meg itt, a most induló „TÉRJÁTÉK” című sorozat keretében, amelyre folyamatosan lehet pályázni.

- Folyamatosan dolgozunk a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó kiállítóterek újradefiniálásán. Szeretnénk, ha mindegyik tér jól megkülönböztethető önálló arculatot kapna, a legnagyobb m21 Galériától a legkisebbig, ami jelen esetben a régóta mostohagyerekként kezelt Játéktér a Művészetek és Irodalom Háza földszintjén – mondta el Fekete Valéria, a ZsÖK vizuális művészeti vezetője.

Az új projekt  a földszinten található Játéktérben  valósul meg, ami nem túl nagy alapterületű, ugyanakkor jelentős  a belmagassága, ezért is született meg a gondolat Salamon Péter, a sorozat ötletgazdája fejében, hogy elsősorban a szobrászok kapjanak itt megjelenési lehetőséget a tér adottságaira szabott, vagy annak megfelelő installáció létrehozásával. A most induló sorozatban mindig egy műalkotás lesz látható, ami  nemcsak kihasználja a tér adottságait, de újra is fogalmazza.

Az első ilyen  Sápi Márton installációja, amelynek köszönhetően megújult az önmagában apró kiállítótér. A letisztult, konstruktív formavilágot képviselő művész alkotását a Möbius-szalag ihlette, ami egy kétdimenziós felület, különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. Az alkotó művével  a gondolati építkezés kezdeti és végső fázisát szemlélteti, és ezen keresztül igyekszik többféle módon utalni a Möbius-szalagra. Fontos szerepet kapnak benne az irányvonalak és csomópontok. A pontok között, az élek egyenesen húzódó vonala az, ami összekötő kapocsként, és ezzel együtt irányvonalként rajzolja ki a szobor végső képét.

Utoljára frissítve: 2020-10-26 20:19:00

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>