. Ma Elza napja van.
Térjáték - új installációsorozat
2020-10-26 20:15:50
 Térjáték - új installációsorozat

Térjáték - új installációsorozat

Új installációsorozat indul a Művészetek és Irodalom Házában, az első kiállító művész Sápi Márton szobrász, akinek Irányvonalak című installációja  november 30-ig látható.

A pécsi Művészetek és Irodalom Háza nemcsak programoknak, hanem kiállításoknak is otthont ad, ezek nagy része a tetőtéri Martyn Ferenc Galériában látható, ám mostantól a földszinten lévő Játéktér is kiemelt szerepet kap: havonta 1-1 installáció tekinthető meg itt, a most induló „TÉRJÁTÉK” című sorozat keretében, amelyre folyamatosan lehet pályázni.

- Folyamatosan dolgozunk a Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó kiállítóterek újradefiniálásán. Szeretnénk, ha mindegyik tér jól megkülönböztethető önálló arculatot kapna, a legnagyobb m21 Galériától a legkisebbig, ami jelen esetben a régóta mostohagyerekként kezelt Játéktér a Művészetek és Irodalom Háza földszintjén – mondta el Fekete Valéria, a ZsÖK vizuális művészeti vezetője.

Az új projekt  a földszinten található Játéktérben  valósul meg, ami nem túl nagy alapterületű, ugyanakkor jelentős  a belmagassága, ezért is született meg a gondolat Salamon Péter, a sorozat ötletgazdája fejében, hogy elsősorban a szobrászok kapjanak itt megjelenési lehetőséget a tér adottságaira szabott, vagy annak megfelelő installáció létrehozásával. A most induló sorozatban mindig egy műalkotás lesz látható, ami  nemcsak kihasználja a tér adottságait, de újra is fogalmazza.

Az első ilyen  Sápi Márton installációja, amelynek köszönhetően megújult az önmagában apró kiállítótér. A letisztult, konstruktív formavilágot képviselő művész alkotását a Möbius-szalag ihlette, ami egy kétdimenziós felület, különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. Az alkotó művével  a gondolati építkezés kezdeti és végső fázisát szemlélteti, és ezen keresztül igyekszik többféle módon utalni a Möbius-szalagra. Fontos szerepet kapnak benne az irányvonalak és csomópontok. A pontok között, az élek egyenesen húzódó vonala az, ami összekötő kapocsként, és ezzel együtt irányvonalként rajzolja ki a szobor végső képét.

Utoljára frissítve: 2020-10-26 20:19:00

További híreink
Európai gyógyszerstratégia
Legyenek megfizethető, hozzáférhető és biztonságos gyógyszerek mindenki számára.
2020-11-29 20:19:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent egy kicsit másként
Új és megszokott elemekkel, a járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva indul pénteken Pécsett az advent.
2020-11-27 19:25:08, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy munka – dupla fizetség
Újabb visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, ezúttal a Pécsi Országos Színházi Találkozó átvilágítása során.
2020-11-25 19:21:48, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A héten zárul a KSH népszámlálási kérdőívtesztje és nyereményjátéka.
Bővebben >>