. Ma Angelika napja van.
Tiszteld az életet! “Ne ölj!”
2023-01-18 20:16:25
Tiszteld az életet! “Ne ölj!”

Tiszteld az életet! “Ne ölj!”

Január 26. és 29. között hét nagyon aktuális és változatos témájú dokumentumfilmet láthat a pécsi közönség a 9. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében az Apolló Moziban.

Immár kilenc éve a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek tematikai és egyéb megkötések nélküli, egyetlen nemzetközi verseny-fesztiválja Magyarországon. A budapesti fesztivál programjának egy szeletét a közönség több éve a nagyobb vidéki városokban, így Baranya székhelyén is megismerheti. Az idei fesztivál szlogenje: Tiszteld az életet! “Ne ölj!”

A fesztivál Pécsen január 26-án, csütörtökön 17 órakor a "Kölyök Platónok" című film vetítésével kezdődik, amely előtt Horváth Tamás, a pécsi önkormányzat Kulturális Bizottságának elnöke nyitja
meg a rendezvényt. A Kölyök Platónok Belfastba, egy katolikus fiúiskolába kalauzolja el nézőjét, ahol az iskolaigazgató a filozófia különleges eszközeivel mutatja meg ifjú tanulóinak, hogy az erőszak helyett más módszer is létezik a konfliktusok kezelésére.

A vetítésre kerülő filmek  változatos  témájúak  és nagyon aktuálisak, a négy nap során  láthatóak között  a nézők  megismerkedhetik  az ISIS rabságából szabadult kisfiú történetét (Imad gyermekkora), bepillanthatnak abba, miként  kezelték Svédországban a koronavírus-járványt (Mi svédek és a covid), valamint egy sanghaji népkórház mindennapjaiba  (Hatodik Népkórház). Továbbá megismerhetik
egy szivárványcsalád gyámügyi kálváriájának részleteit (Szótlan szeretet), és szembesülhetnek a szabad véleménynyilvánítás felszámolásának egyik módszerével a mai Oroszországban ( A hatalom markában),  és az ukrajnai háború véres valóságával (Szabadság tűz alatt). A filmeken megfogalmazott témában kerekasztal-beszélgetésekre  is sor kerül, többek közt neves pécsi egyetemi szakemberek és civil szervezetek munkatársainak részvételével.

A filmeket egyetlen alkalommal, eredeti nyelven, magyar és angol feliratokkal vetítik.


További részletek és információk az esemény facebook oldalán: BIDF 2023 - PÉCS (https://www.facebook.com/events/583350406956340) és az Apolló Mozi honlapján (https://www.apollopecs.hu/bidf9/).

Utoljára frissítve: 2023-01-18 20:17:28

További híreink
KÓTA-díjas Pécsi Vonósok
Megnyitása óta a Zsolnay Negyed Zenetermében tartja próbáit a Pécsi Vonósok.
2023-01-26 13:59:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nem csak szívhez, de szívről is szól
A Pannon Filharmonikusok társadalmi felelősségvállalásról vallott értékei 210 éves múltjában gyökereznek: alapítókoncertjüket 1811-ben a muzsikus özvegyek és árvák megseg...
2023-01-24 09:24:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Szobrot állítanak Grastyán Endrének
Pályázatot hirdet a Pécsi Tudományegyetem Grastyán Endre orvos professzor emlékére felállítandó szobor elkészítésére.
2023-01-23 20:55:12, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pannon Filharmonikusok társadalmi felelősségvállalásról vallott értékei 210 éves múltjában gyökereznek: alap...
Bővebben >>