. Ma Márk napja van.
Tisztítsuk meg az országot
2020-11-13 20:02:59
 Tisztítsuk meg az országot

Tisztítsuk meg az országot

Elindult Baranya, Somogy és Tolna megyében is a „Tisztítsuk meg az országot!”  program, amelyet egyebek mellett az illegális hulladéklerakók felszámolására hozott létre a  kormány.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium  koordinációjával július 30-án hirdették  meg a  „Tisztítsuk meg az országot!” országos programot, azzal a céllal, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék lelőhelyeket felszámolják, keletkezésüket megelőzzék.

A négy ütemből álló projekt 2022-ben zárul. Az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületeken lerakott illegális hulladék felszámolása a cél. A projektben közreműködő szervezetként a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a települési önkormányzatok mellett az állami erdészeti társaságok és a nemzeti parki igazgatóságok is részt vesznek.

Valamennyi résztvevő szervezet alapvető – de nem kizárólagos –feladata, hogy feltérképezze és dokumentálja az illegálisan elhelyezett hulladék helyét, beazonosítsa annak összetételét és szükség esetén lefolytassa a kapcsolódó hatósági eljárásokat, majd a jóváhagyott előzetes munka- és intézkedési terv szerint összegyűjtse a felügyelete alá tartozó területeken az illegálisan elhelyezett hulladékot, gondoskodjon annak elszállításáról, kezeléséről és az azokhoz kapcsolódó díjak megfizetéséről, valamint, hogy kialakítsa a megtisztított területek felügyeleti és ellenőrzési rendszerét.

A projekt kapcsán mindenki segítségére számítanak, aki tenni kíván azért, hogy tisztább országban élhessünk. Így például a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát, mert a helyszíneket azonosítják, ezután a közreműködő szervezetek gondoskodnak a hulladék felszámolásáról.

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság összesen 15  helyszínen gyűjti a szemetet a Duna, a Dráva és a kisvízfolyások meghatározott szakaszán, amit négy - sellyei-, cserkúti-, Somogy megyei-, orfűi - átmeneti hulladéktároló depóra gyűjtik össze az ezzel megbízott vállalkozók. Ezt követően kerül a hivatalos hulladék-lerakó helyre a már szelektíven kiválogatott szemét.

A begyűjtött mintegy 300-350 köbméternyi  szemét kommunális hulladékot, építési törmeléket, műanyag fóliát, gumiabroncsot, műszaki cikket, vegyes hulladékot egyaránt tartalmazott. A Dráva medrében, a Vájás-tó környezetében a közel 100 köbméter, mintegy 100 tonna mezőgazdasági takarófóliát találtak.

A Dráva mentén, mintegy 5 kilométernyi területet, a Kapos mentén pedig csaknem  8 kilométernyit  tisztítanak meg a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai. Ezen kívül az Orci-patak, Deseda-patak, a Rinya, a Nyugati-övcsatorna, a Keleti-Bozót csatorna, a Kiskoppány-patak, a Pécsi-víz, a Baranya-csatorna, a Völgységi-patak, illetve a Duna mentén mohácsi részen is felszámolják az illegális hulladék-lerakó helyeket.

Kiemelt helyszín ezek közül is Mohács, ahol nagy mennyiségben halmoztak fel illegálisan hulladékot a Duna töltése és a DDVIZIG Mohácsi Felügyelősége között.

Utoljára frissítve: 2020-11-13 20:09:21

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>