. Ma Berta napja van.
Tíz év alatt tízszeresére nőtt a mennyiség
2020-07-25 21:13:20
Tíz év alatt tízszeresére nőtt a mennyiség

Tíz év alatt tízszeresére nőtt a mennyiség

Immár ötödik alkalommal rendezték meg Sombereken a Magyarok Kenyere Baranya megyei búzagyűjtő napjá. Az ünnepi eseményen részt vett Jakab István a Magosz elnöke, az országgyűlés alelnöke is .

 

Baranyában indult útjára a Magyarok kenyere program és itt is tették sikeressé- hangsúlyozta az esemény megnyitóján Jakab István Sombereken. Mint elmondta annak idején, amikor a Nemzeti Agrárgazdasági  Kamara  átvette a programot a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek  Szövetsége  azonnal csatlakozott hozzá, mert mint a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja fontosnak tartotta.


Kitért arra is, külön aktualitást ad az idei  Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem  programnak, hogy az Országgyűlés a Nemzeti  Összetartozás évének nyilvánította 2020-at.  Kiemelte, a program és annak sikere jó példa arra, hogy jó ügy érdekében nem csak a magyar gazdák, de a Kárpát-medence magyarok lakta településein gazdálkodók összefognak. E mellett mind többen szeretnének az összegyűjtött búzából őrölt lisztből részesülni. A Magyarok Kenyere Alapítvány  egyik  célkitűzése is az, hogy a Kárpát-medencei  magyarok mellett a  nyugati, tengerentúli diaszpóra magyarságát is bevonják az adományozásba. Szólt arról is, hogy az első esztendőben összegyűlt 10 tonna búza mennyisége  a tíz év alatt szinte megtízszereződött. Tavaly már országosan 791 tonna gyűlt össze, idén várhatóan eléri a mennyisége az 1000 tonnát.

 

A Magyarok Kenyere program ebben az esztendőben első alkalommal már nemzetközi méretűvé szélesedett, ugyanis Horvátországból is érkeztek felajánlások.


- A Horvátországi Magyar Demokrata Közösség Gazdaköre 2013. februárjában alakult, s már azon a nyáron mi is elkezdtük a búza gyűjtését - mondja Szabó Attila a szervezet elnöke. - Az elmúlt esztendőben három tonna körüli mennyiség gyűlt össze, idén várhatóan több lesz. A programban  a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó 40-50 tagunk vesz részt. Az általunk összegyűjtött búzából őrölt lisztet a Baranya Háromszög magyar iskoláiba juttatjuk el, valamint a több gyerekes magyar ajkú családok is részesülnek belőle. 

 

Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Szervezetének elnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy az elmúlt esztendőben Baranyában két helyszínen összesen 36,7 tonna búzát gyűjtöttek össze, idén már megközelíti a negyven tonnát, miközben még javában zajlik az aratás.


A Baranya Megyei Önkormányzat elnöke, Őri László pedig mindezt azzal egészítette ki, hogy a 2010-ben indult Magyarok Kenyere program felhívására összegyűlt tíz tonna búzából őrölt liszt a Böjte Csaba vezette dévai Szent Ferenc gyermekotthon 1000 lakója kapta meg. Rá hamarosan már országossá szélesedett a program, aztán Nemzeti Agrárgazdasági Kamara létrejöttét követően még tovább terebélyesedett, ma már az egész Kárpát-medence magyarok lakta települései csatlakoztak hozzá.


Az idén tíz éves programban országosan 89 ponton - Baranyában  kettőn - gyűjtik a búzaadományokat, amit 20 malomban őrölnek majd meg. A  Kárpát-medencei búzaösszeöntés ünnepségére pedig július 31-én Szarvason kerül sor a lóvontatású szárazmalomban.

Utoljára frissítve: 2020-07-25 21:16:57

További híreink
Mindenki szívében van egy dallam
A Belügyminisztérium és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület megbízásából a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság nyílt pályázatot hirdetett alapfokú zeneoktatá...
2020-08-05 08:20:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Siker volt a Nő-Köz-Pont Kisharsányban
Sikeres volt a “Magam Adom!-Siklós járási nők a családban és a munkahelyen, Nő-Köz-Pont Kisharsányban” címet viselő a nők munkavállalását segítő projekt.
2020-08-04 20:30:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
A szerződéses ár megállapodás kérdése
Jó minőségű kalászos vetőmag kerülhet ősszel a földekbe.
2020-08-02 20:43:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Csúcskategóriás CT-készülékkel bővült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának eszközparkja.
Bővebben >>