. Ma György napja van.
Tíz helyszín, negyvenhat őszi búza fajta
2018-09-29 02:24:52
Tíz helyszín, negyvenhat őszi búza fajta

Tíz helyszín, negyvenhat őszi búza fajta

A tizenegyedik alkalommal szervezett posztregisztrációs fajtakísérletében összesen negyvenhat őszi búza fajtát vizsgáltak a szakemberek.


Mint Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, az elmúlt év őszén 10 helyszínen - Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Debrecenben és Gyulatanyán – összesen 46 búzafajtát vetettek el kisparcellás összehasonlító kísérletekben a NÉBIH szakembereinek segítségével.


Kitért arra is, hogy a kísérletsorozat fajtáit idén először két éréscsoportra bontva állították be. Az eszterágpusztai kísérletek viharkár miatt nem voltak értékelhetőek, így az elemzéshez 9 hely eredményeit használták fel.


Az elkészült összefoglalóban az általános agronómiai értékek mellett a fajták nyersfehérje-, nedves sikér- és nedvesség tartalmára vonatkozó adatait kísérleti helyekre lebontva összegezték. A legjobb három kísérleti hely esetében alveográfos vizsgálatokat is végeztek (P/L, W), illetve négy mutató esetében összehasonlították azoknak a fajtáknak a teljesítményét, amelyek már három éve szerepelnek a kísérletben.


A terméseredmények alapján a korai éréscsoport fajtáinak kísérleti átlaga felülmúlta a középérésűekét, azonban a hosszabb tenyészidejű fajták minősége jobb volt. A különböző helyszínek kísérleti adatai az idei évben országosan tapasztaltakkal megegyezően nagy eltéréseket mutatnak.


A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetsége által koordinált posztregisztrációs kísérletek alapvető célja, hogy a termelőknek jól  hasznosítható, objektív információkat  kapjanak az egyes búzafajtákról.


A kísérletek felügyeletét és a lebonyolítással kapcsolatos feladatokat a Fajtakísérleti Innovációs Tanács (FIT) látta el, a kísérleteket pedig a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végezte.

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>