. Ma György napja van.
Tíz helyszínen tesztelték a különböző fajtákat
2021-12-20 19:39:44
Tíz helyszínen tesztelték a különböző fajtákat

Tíz helyszínen tesztelték a különböző fajtákat

Idén már tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet.

A Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében tizenkét fajtatulajdonos 46 hibridjét vetették el tavasszal. A kísérletnek helyt adó 11 helyszín – Abaújszántó, Bóly, Hajdúböszörmény, Iregszemcse, Jánoshalma, Jászboldogháza, Mezőhegyes, Püski, Székkutas, Szombathely, Tordas – eltérő termőhelyi adottságai még szélesebb körű adatelemzésre adtak lehetőséget. Abaújszántót kizárták a rendkívül magas betakarítás kori víztartalom miatt, az innen származó eredményeket nem vették bele a a fajtakísérlet eredményeinek értékelésébe. A korábbi évek visszajelzései és a felmerült igények alapján az elmúlt két évben beállítottak egy bemutató sort is, ahol az érdeklődők megtekinthették a teljes fajtasort.

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, ami akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. Az értékelést az összes helyszín adatainak beérkezését követően a NÉBIH szakemberei végezték.

A tavaszi rendkívüli szárazság kissé hátráltatta, azonbanl a májusi csapadéknak köszönhetően a kelés egyöntetű volt. A rendkívül száraz nyári időjárás problémákat okozott a termékenyülés-szemkitelítődés időszakában, különösen a Dunántúlon. Az eredmények jól mutatják, hogy idén az országon belül jelentősek voltak a különbségek a termésmennyiségben, ugyanis az aszály eltérő mértékben érintette az egyes területeket.

Mint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke elmondta, a köztestület a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint, hangsúlyozva, hogy a vizsgálatban résztvevőkön kívül számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére.

Mindehhez Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke a következőket tette hozzá, a kísérlet eredményeit minden évben nagyon várják a gazdálkodók, hiszen az objektív adatok fontos visszajelzést adnak nekik arra, hogy adott fajták milyen hozamokra képesek. E mellett arra is választ adnak a fajtakísérletek, hogy az egyre gyakoribb időjárási stresszhelyzetek és a változó klíma negatív hatásait mennyire ellensúlyozzák a hibridek. A nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat,  ami jól látható volt az idei kísérleti táblákon elvetett fajtáknál.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke  kiemelte, a fajtakísérlet szervezőire nagy felelősség hárul, hogy minden évben a gazdálkodói igényeknek megfelelve fejlesszék a kísérleteket, jövő évtől várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelik a hibrideket.

Utoljára frissítve: 2021-12-20 20:09:23

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>