. Ma Auguszta napja van.
Tíz milliót ad Pécs
2015-03-26 19:22:30
Tíz milliót ad Pécs

Tíz milliót ad Pécs

Pécs két kárpátaljai, de magyarok lakta településnek több millió forintos támogatást nyújt.

 

Az IMF csak úgy nyújt anyagi támogatást Ukrajnának, ha a lakossági gáz árát több mint háromszorosára emelik. Ezzel a talpon maradás veszélyezteti az ott élőket és az országot, különösen a magyarokat.

Mint Páva Zsolt Pécs polgármester a rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, ma már olyan stabil anyagi helyzetben van a város, hogy megengedheti magának, hogy másoknak nyújtson pénzügyi támogatást.

A város önkormányzata, karitatív szervezetek és saját cégek segítségével Pécs két kárpátaljai, magyarok lakta településnek - Nagydobronynak és Mezőgecsének  - első körben tíz millió forintos anyagi támogatást nyújt, mivel élelmiszert az ukrán vámszervek nem engednek be az országba. A város szeretné, ha magánszemélyek, civil szervezetek is bekapcsolódnának.

Mint ismert, Ukrajnában a lakossági gázár minimális tarifája 3,3-szorosára emelkedik április elsejétől. Így a tarifa 3300 hrivnya, azaz valamivel több, mint 38.000 forint lesz ezer köbméterenként. A kárpátaljai átlagfizetés azonban csak havi 40 ezer forint körül van,  A vállalatok esetében az áremelés 2,2-szeres lesz.

A drasztikus gázáremelés az egyik legfontosabb feltétele volt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) létrejött hitelmegállapodásnak, amely során az IMF 17,5 milliárd dolláros támogatást nyújt Ukrajnának.

Pécs már felvette a kapcsolatot az érintett települések vezetőivel, s a jövő héten várhatóan a támogatást is átnyújtják nekik.

Utoljára frissítve: 2015-03-26 19:24:43

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>