. Ma Márk napja van.
Tizenegy évszázad, tizenegy órában
2015-08-29 01:13:11
Tizenegy évszázad, tizenegy órában

Tizenegy évszázad, tizenegy órában

Augusztus 29-én rendezik meg első alkalommal Pécsett a Barbakánnál a Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztivált, ami a középkor hangulatát és fontos magyar,  különösen pécsi vonatkozású eseményeit idézi fel egyetlen nap alatt. A tervek szerint a következő években egy-egy fontosabb eseményhez kötődik majd.


Ebben az esztendőben Pécsett első alkalommal rendeznek olyan hagyományőrző fesztivált, ami hazánk középkori történetének bemutatását és a város múltjának, hagyományainak minél szélesebb körű megismertetését célozza meg tizenegy évszázad hangulatának, jeles eseményeinek felidézésével. A középkori Pécs mindennapjaiba való betekintés, valamint a város kulturális, vallási és társadalmi szempontú bemutatása egyaránt célja a Janus Pannonius Középkori Hagyományőrző Fesztiválnak, de mindezt interaktív, élményszerű módon, hogy minden korosztály számára vonzó legyen.


A programban szerepel lovagi torna, lovas íjász bemutató, bábszínház, interaktív játékos boszorkányper, és régészeti séta a város nevezetes pontjaihoz, ahol szakemberek a hely történelméhez kapcsolódó érdekességekkel ismertetik meg az érdeklődőket. E mellett lehetőség nyílik számos hagyományőrző kézműves mesterség megismerésére és kipróbálására, mint például a kovácsolás, fafaragás, kenyérsütés. A látogatók a középkor hangulatát megidéző ételeket és italokat kóstolhatnak meg, és betekintést nyerhetnek ezek elkészítésébe is.


A középkori vásári forgatagban krónikásokkal, vásári mutatványosokkal, hittérítőkkel, és vitézekkel is lehet majd találkozni, és különböző hagyományőrző csoportok gondoskodnak arról, hogy a kor mindennapjainak hangulatát minél mélyebben átélhessék a fesztiválra kilátogatók. A bátrabbak ki is próbálhatnak egyes hagyományos magyar harcformákat, találkozhatnak korabeli lovasokkal, íjászokkal, harcosokkal, vagy megmérettethetik magukat a középkori 7 próbán. A kevésbé merészek szakmai előadásokon, illetve zenés, táncos programokon vehetnek részt. A jó hangulatról korabeli zenéket játszó zenekarok, dalnokok is gondoskodnak.

 

A fesztivált este táncház zárja, ahol a résztvevők korabeli táncokat sajátíthatnak el.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>