. Ma Márk napja van.
Tizenkilencedszer POSZT-olhatunk
2019-06-06 02:48:07
 Tizenkilencedszer POSZT-olhatunk

Tizenkilencedszer POSZT-olhatunk

A 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó tíz napja alatt tizennégy versenyelőadás lesz látható a Pécsi Nemzeti Színházban. A fesztivál díszvendége Molnár Piroska Kossuth-díjas színésznő, a nemzet színésze lesz.

A június 6. és 15. között megrendezésre kerülő  19. POSZT versenyprogramját Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeum Centrum igazgatója és Zalán Tibor író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott több mint 200  magyar nyelvű színházi előadásból.

A szakmai zsűri tagja 2019-ben Bodor Johanna koreográfus, D. Magyar Imre kritikus, Forgács Péter rendező, Horesnyi Balázs tervező, Lőkös Ildikó dramaturg, Németh Ákos író, Szorcsik Kriszta színésznő, Venczel Valentin színész, valamint Philippe Macasdar, a genfi Théatre Saint-Gervais igazgatója. A színészzsűrit Felföldi Anikó, Kiss József és Orth Péter alkotja.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó ünnepélyes díjátadó gáláját a fesztivál utolsó napján, június 16-án este, a Kodály Központban rendezik meg.

A versennyel párhuzamosan zajló programok ismét Pécs belvárosában kerülnek megrendezésre. A Művészetek és Irodalom Házában a Nyílt Fórum egész éves drámapályázatának több száz pályázója közül a három forduló után a döntőbe kerültek  drámái először az idei POSZT-on kerülnek bemutatásra a felolvasó színház keretében. A fesztivál keretében  lesznek utca- és táncszínházi előadások és performanszok,  szabadtéri kiállítás, amelyen  több mint 400, a színházi évad teljes keresztmetszetét felölelő plakát lesz látható. A Zsolnay Negyed m21-es  galériájában a Munkácsy Mihály-kiállításon Szubjektív tárlatvezetés elnevezéssel többek között Molnár Piroska, Bősze Ádám vagy Wunderlich József tartanak személyes tárlatvezetést a POSZT alatt az érdeklődőknek.

A 2020-as POSZT versenyprogramjának összeállítására Dér András rendezőt, operatőrt és Uray Péter koreográfust, rendezőt kérték fel a fesztivál szervezői.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. 2018 óta a POSZT többségi tulajdonosa, ami 30 millió forint, míg a magyar kormány összesen 60 millió forint  támogatást nyújt a fesztivál megrendezéséhez.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>