. Ma Ferenc napja van.
Több ezer beteg életét könnyítik meg
2023-10-01 21:10:03
Több ezer beteg életét könnyítik meg

Több ezer beteg életét könnyítik meg

Több ezer beteg életét könnyítik meg, egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően.

Az új eljárásokra nagy szükség van, miután a rettegett betegség, a Parkinson-kór világszerte rohamosan terjed. Mint. Kovács Norbert, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikájának professzora, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke a „Parkinson pandémia” okairól, valamint a  reményt adó új terápiákról  szólva elmondta, egyre kevésbé mondható ritkának a fokozatosan romló mozgással és kézügyességgel, járás-, illetve hangulati zavarokkal járó Parkinson-kór, világszerte 1990 és 2015 között duplájára nőtt az ezzel a betegséggel küzdők száma. Az előrejelzések szerint, 2040-re meghaladhatja a 12 milliót, s ezzel a leggyorsabb számban növekvő neurodegeneratív, azaz az idegsejtek folyamatos pusztulásával járó betegségnek számít majd.

Kitért arra is, hogy bár a Parkinson-kór a mai napig elsősorban a 60 év felettieket sújtja, egyre több ennél jóval fiatalabb beteg jelenik meg a rendeléseken. A pécsi klinikán gondozott betegek több mint 10 százaléka 50 év alatti, míg a 60 év alattiak aránya 24 százalék.

Szólt a „Parkinson pandémiának” nevezett jelenségről is, amelynek egyik fő oka a környezetszennyezés.. Kiemelte, sok olyan viszonylag fiatal beteget kezelnek a pécsi kliniká,, akik különböző növényvédő- vagy oldószerekkel dolgoztak. Elképzelhető, hogy erre vezethető vissza a betegség kialakulása, de ismert egy olyan eset is, amikor egy katonai támaszpont ivóvizébe került bele valamilyen vegyi anyag, és az ott szolgálók között később ugrásszerűen megnőtt a betegek aránya.

Hangsúlyozta, a kiváltó okok pontos meghatározását nehezíti, hogy a kór többnyire az emésztőrendszerben indul, és onnan lassan terjed át az agyra, több évig is tarthat a tünetek megjelenése, addig  az agy  ugyanis hősiesen kompenzálja az elpusztult idegsejteket.

Bár a Parkinson-kór pontos oka a mai napig nem ismert, és a sejtpusztulás az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint nem visszafordítható. Azonban, egyre több olyan terápia van, amelyek révén hosszabb időre is lehetséges a panaszok mérséklése, illetve akár a teljes panaszmentesség elérése. Ezek közül az egyik legfontosabb az agyi stimuláció, amikor is  elektródákat helyeznek el az agy mélyebb rétegeibe, és ezek modulálják a tüneteket okozó kóros agyi működést. A módszer magyarországi bevezetésében úttörő szerepet játszó pécsi klinikán 2001 óta végeznek ilyen beavatkozásokat, amelyeknek köszönhetően mára jelentős mennyiségű adat gyűlt össze. Ennek azért is nagy jelentősége van, mert a betegség előrehaladtával és az újabb idegsejtek pusztulásával szükségessé válik a stimuláció „finomhangolása”.

Az egész közép-kelet európai régióban először Pécsett vált elérhetővé 2022 augusztusában az a távprogramozási eljárás, amellyel akár több száz kilométer távolságból elvégezhetőek a szükséges finomhangolások. Általuk a beteg tüneteit, azok esetleges romlását egy online konzultáció keretében lehet ellenőrizni. Ennek ismeretében egy alkalmazás segítségével valós időben elvégzik a beültetett stimulátor programozását.

A komoly műtétet igénylő stimuláción kívül egyre több a kisebb beavatkozással járó terápia is. Ezek közé tartozik például a tüneteket csökkentő hatóanyagok adagolása egy bőr alá ültetett pumpával, amely jelentősen meghosszabbíthatja a gyógyszeres kezeléssel elérhető panaszmentes időszakot.

Utoljára frissítve: 2023-10-01 21:19:05

További híreink
Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
A Rotary Club Pécs a szegedi Szentgyörgyi Albert Rotary Club mintáját követve rendezi meg esztendőről esztendőre a Rotary Adventet.
2023-12-02 21:19:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kisgyerekek rajzai a dzsámin
Gyerekrajzokból készült fényfestés teszi hangulatosabbá Pécsett az adventi vásárt.
2023-12-01 10:55:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
Befejeződött A pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése címet viselő projekt.
2023-11-30 22:21:17, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra táncra perdül Hófehérke és a hét törpe Pécsen.
Bővebben >>