. Ma Márk napja van.
Több száz program az Ördögkatlanon
2016-07-26 01:38:43
Több száz program az Ördögkatlanon

Több száz program az Ördögkatlanon

Augusztus 2. és 6. között kerül sor immár kilencedik alkalommal a dél-baranyai falvakban - Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és az idén csatlakozó Villánykövesd – megrendezésre kerülő Ördögkatlan Fesztiválra.

Idén öt nap alatt a négy faluban összesen 20-25 helyszínen 680 program, köztük mintegy 100 színházi és táncelőadás, több mint 150 családi program, 132 koncert, mintegy 140 kiállítás, továbbá cirkuszi produkciók, irodalmi estek, filmvetítések várják az érdeklődőket. A rendezvény díszvendégei ebben az esztendőben  Udvaros Dorottya színművész, Kovács Gerzson Péter koreográfus lesznek. Both Miklós zeneszerző, előadóművész pedig az egyik nagyharsányi udvarban autentikus ukrajnai népzenével, s gasztronómiai különlegességekkel várja majd a fesztiválozókat.

Mint Bérczes László, a fesztivál egyik kitalálója  elmondta, ebben az esztendőben első alkalommal a szponzorok jóvoltából olyan gyerekek is részt vehetnek az Ördögkatlanon, akiknek a családja nem engedheti meg magának, hogy nyaralni menjenek. A választás az Ormánságban található, mintegy száz lakosú Besencére esett, onnan érkeznek a gyerekek, akik ingyen vehetnek részt a fesztiválon.

Kiss Mónika, a fesztivál másik főszervezője pedig arról szólt, hogy emlékesttel tisztelegnek a nemrégiben elhunyt Esterházy Péter Kossuth- és Herder-díjas író előtt augusztus 3-án a kisharsányi templomkertben, amelyen mások mellett Grisnik Petra színművész is közreműködik.

Kitért arra is, az új helyszínként belépő Villánykövesd pincesorának egyes pincéit a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola doktoranduszai, mint műalkotást álmodják újra. Beremenden a Megbékélés Templomában lesz látható majd az Oscar-díjas Saul fia, s a templom előtti tér lesz a helyszíne annak a különleges koncertnek, amelyen  Bartók Béla Concertója csendül fel a Hungarian Studio Orchestra előadásában Dinyés Dániel vezényletével, s amelynek táncszínházi feldolgozását, Horváth Csaba koreográfus-rendező vezetésével a Forte Társulat készítette el, s ami először itt lesz látható.

Különleges élményben lesz része annak is, aki az 1996 nyarán, 20 éve alapított Bárka Színház szellemiségét megidéző produkcióknak részese lesz. A teatrum történetét kiállítással, lengyel utcaszínházzal – a Teatru Osmego Dnia és az Artus közös fellépésével – a fesztiválon születő előadással, beszélgetésekkel és a Mulatság című produkcióval idézik fel. E mellett igazán színes programot kínál a Nagyharsányi Szoborparkban a Duna-Dráva Nemzeti Park, ahol a természetismereti foglalkozások mellett lesz vadonleső és ördögtúra is.

Kiss Mónika és Bérczes  2008-ban gondolta úgy, hogy barátaikkal közösen létrehoznak Baranyában egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a „nem normális” embereket, azokat, akik nagyon is normálisak, csak éppen „korszerűtlen” módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kölcsönzik mindezt a két védnöktől, az első Ördögkatlant még megnyitó Cseh Tamástól és a már említett Törőcsik Maritól.

S most itt a kilencedik alkalom, immár létező hagyományokkal és évről, évre megjelenő újdonságokkal. Az alapvető cél maradt továbbra is, hogy a művészeti ágak  legjobbjait hívják meg a négy katlanfaluba, s általuk teremtenek lehetőséget arra, hogy sok ezren találkozhassanak és érezzék jól magukat öt napon át.

Utoljára frissítve: 2016-07-26 09:54:15

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>