. Ma György napja van.
Több tízezer alkoholbeteg a régióban
2014-10-29 21:45:17
 Több tízezer alkoholbeteg a régióban

Több tízezer alkoholbeteg a régióban

Közel 145 millió forintot fordított új addiktológiai gondozók létrehozására, valamint a pécsváradi rehabilitációs otthonra az INDIT Közalapítvány. A fejlesztésekkel elsősorban a régióban élő alkohol- és gyógyszerfüggőségben szenvedő betegek ellátását kívánják javítani.

Becslések szerint ma Magyarországon a lakosság 10 százaléka, azaz közel 1 millió ember küzd alkoholproblémával, számuk Pécs és Kaposvár vonzáskörzetében is több tízezerre rúg. Bár a dél-dunántúli régióban a szenvedélybetegek bentlakásos formában történő kezelése az országos átlagnál jobbnak mondható, a szenvedélybetegek ambuláns – azaz járó beteg formában történő – ellátása ez idáig ebben a régióban is meglehetősen korlátozott volt.

A baranyai és somogyi megyeszékhelyeken átadott addiktológiai gondozók a szenvedélybetegeknek ambuláns ellátás keretében nyújtanak szakszerű segítséget ahhoz, hogy kiutat találjanak függőségükből. Az újonnan megnyílt két intézményt a szenvedélybetegek kezelésére specializálódott INDIT Közalapítvány üzemelteti, amely Baranya és Somogy megyében már hosszú évek óta foglalkozik kábítószer- és egyéb függőségben szenvedő kliensek kezelésével, illetve fiatalok körében a szenvedélybetegség kialakulásának megelőzésével.

A közalapítvány a projekt keretén belül Pécsett az uránvárosi Berze Nagy János utcában, egy korábban óvodaként használt, de évtizedek óta üresen álló és jelentősen leromlott állapotú épületet újított fel és rendezett be mintegy 75 millió forint felhasználásával, Kaposváron pedig 23 millió forint segítségével egy a Pécsi úton fekvő ingatlanban alakította ki addiktológiai gondozó intézményét. Emellett a pályázat keretén belül felújításra került a több mint egy évtizede a közalapítvány által működtetett pécsváradi „VÁLTOZÓHÁZ” Rehabilitációs Otthon tetőszerkezete is.

A projekt teljes költségvetése közel 145 millió forint, amelyet a Dél-dunántúli Operatív Programon keresztül részben az Európai Unió finanszírozott. A beruházás része annak a nagyszabású, a Pécsi Tudományegyetem koordinálásával megvalósuló, „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-Dunántúli Régióban” elnevezésű projektnek, amelynek segítségével a régió számos különböző típusú rehabilitációs szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézménye bővül, vagy korszerűsödik.

A Pécsett és Kaposváron újonnan megnyílt addiktológiai gondozókba háziorvosok és szakorvosok is küldhetnek betegeket, de bárki szabadon felkeresheti az intézményeket beutaló nélkül is, ha úgy érzi, hogy szenvedélybetegsége kezelése kapcsán segítségre lenne szüksége. Az addiktológiai gondozókba elsősorban alkohol- és gyógyszerfüggőségben szenvedőket várnak, kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül.

Mint az INDIT Közalapítvány kuratóriumának elnöke, a projektet irányító  Szemelyácz János elmondta, a gondozókban olyan komplex szemléletmódot igyekeznek képviselni, amelynek végső célja, hogy a szenvedélybetegek képesek legyenek életmódot váltani és felülkerekedjenek függőségükön. Ennek érdekében az addiktológiai gondozók szakmai stábjához az orvosok és egészségügyi szakdolgozók mellett szociális munkások, pszichológusok, művészetterapeuták és önsegítő csoportok képviselői is csatlakoznak, hogy az intézményekhez fordulók számára közösen találják meg a leghatékonyabb, személyre szabott segítségformát. A gondozók szolgáltatásai járóbeteg ellátás formájában vehetők majd igénybe, a betegek rendszeres időközönként keresik fel a kezelőhelyeken.

Kitért arra is, tapasztalatai szerint a szenvedélybetegek kezelésében néhány hetes terápia alatt már jelentős javulás érhető el, de a függőségből való teljes talpra álláshoz általában hosszú évekre van szükség, a józan állapot fenntartása pedig egy egész életet végigkísérő folyamat. Hangsúlyozta, a szenvedélybetegek talpra állásában jelentős szerepe lehet az önsegítő csoportoknak is, amelyek az intenzív, intézményes keretek között zajló ellátást követően – vagy akár azzal párhuzamosan – jelentős mértékben támogatni tudják a betegek gyógyulási folyamatát, továbbá kiemelkedő szerepet játszhatnak a visszaesés megelőzésében is.

Utoljára frissítve: 2014-10-29 21:46:06

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>