. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Többen járulnak az urnákhoz, mint öt éve
2019-05-26 13:57:10
Többen járulnak az urnákhoz, mint öt éve

Többen járulnak az urnákhoz, mint öt éve

Vasárnap 13 óráig a szavazásra jogosultak 24,01 százaléka adta le voksát a magyarországi szavazókörökben az európai parlamenti képviselőkre  a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Baranya megyében 22,73 százalék, 69.077 szavazó.

Az Európai Unió polgárai ötévente határoznak, hogy ki képviselje őket az Európai Parlamentben. A választások csütörtökön kezdődtek Hollandiában és Nagy-Britanniában, majd tegnap Írországban és Csehországban folytatódtak. Az uniós országok többsége szombaton és vasárnap választ.

Hazánkban vasárnap reggel 6-tól és este 7-ig adhatják le voksaikat a választásra jogosultak. Baranyában 303.980-an szavazhatnak, más településre 2757-en jelentkeztek át, közülük 1444-en Pécsre. A választásokon nemzeti pártok versengenek, ám az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. Az idei  választás nagy kérdése ismét az, hogy melyik európai csoportosulásnak lesz a legnagyobb befolyása a döntésekre a következő parlamenti ciklusban.

Magyarországon zárt listás szavazás zajlik, amelynek lényege, hogy a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz. Az érvényességi küszöb 5 százalék. Listát az MSZP-Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik, a FIDESZ-KDNP, a Momentum, a DK, a Mi Hazánk Mozgalom, a Munkáspárt, az LMP, az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt és a Tea Párt Magyarország párt állított.
 
Magyarországról, mint öt éve, 21 képviselő kerül majd az Európai Parlamentbe. A most zárult ciklusban  a Fidesz-KDNP 12, Jobbik 3, MSZP 2, DK 2, Együtt-PM 1, LMP 1 jelöltje képviselte hazánkat Strasbourgban.

Az országos mandátumbecslések vasárnap 18.00 órától  magyar nyelven az election-results.eu oldalon kerülnek folyamatosan nyilvánosságra, körülbelül 20.15 órakor pedig az első összesített  előrejelzések a parlamenti mandátumok eloszlásáról. Az első ideiglenes összeurópai eredmény éjjel negyed tizenkettőre várható.

Utoljára frissítve: 2019-05-26 13:57:47

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>