. Ma Márk napja van.
Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában
2019-12-13 21:56:01
Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában

Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában

A modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső, drámai változásokkal teli időszakát mutatja be százötven műtárgyon keresztül a Janus Pannonius Múzeum  tárlata.

Az Olmützi Művészeti Múzeum által kezdeményezett Years of Disarray / Törésvonalak című kiállítás egyrészt az Európai Kulturális Örökség Éve programsorozat részeként valósult meg 2018-ban, másrészt a kontinens történelmében mérföldkőnek számító 1918-as évnek állít emléket, amikor is befejeződött az első világháború, felbomlott az Osztrák-Magyar Monarchia és formálódni kezdtek az utódállamok. A kiállítás egyrészt az Osztrák-Magyar Monarchia művészeti központjainak az I. világháborút közvetlenül megelőző, feszültséggel teli éveire összpontosít, másrészt az újonnan megalakult államok történetének első évtizedét vizsgálja a fiatal, többségben baloldali művészek társadalomkritikai szerepvállalásán keresztül.

 

Ezt a rendkívül összetett, több művészeti irányzatot magában foglaló korszakot eddig nem igazán dolgozták fel, így mindenképpen egyedülálló és hatalmas eredmény, hogy létrejöhetett ez a vándorkiállítás, amelynek utolsó állomása Pécs, korábban már látható volt Olmützben, Krakkóban és Pozsonyban is. Jelentősége még ezen felül, hogy feltár egy olyan korszakot, amikor a művészet és a politika valamennyire összekapcsolódtak egymással. Amikor is adva volt egy közös vizuális nyelv, amelyen keresztül a különböző országokból érkezett alkotók párbeszédet folytathattak egymással. E közös nyelv elemei a kubizmusban és a konstruktivizmusban geometrikus formák, az expresszionizmusban pedig az alapvető emberi szenvedélyek és érzelmek voltak.

A tizenkét tematikus egységből álló kiállítás a kortárs művészet átalakulását kíséri végig, a modern művészet és az avantgárd közép-európai fejlődésének 1908 és 1928 közé eső, drámai változásokkal teli időszakát igyekszik bemutatni a táblaképek, szobrok, grafikák, tipográfiák, folyóiratok, filmforgatókönyvek, fotográfiai kísérletek és időszakos kiadványok segítségével. A monarchia különböző területeiről, az utódállamokként létrejövő Csehszlovákiából, Magyarországról, Lengyelországból, Romániából és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságból – a későbbi Jugoszláviából – származó művészeket kapcsolja össze, méghozzá csoporthoz, irányzatokhoz való tartozásukra, illetve származásukra és állampolgárságukra való tekintet nélkül.
 
A kéttucat hazai és nemzetközi gyűjtemény által kölcsönzött alkotások között mások mellett a pécsi kiállításon láthatók Kassák Lajos, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Moholy-Nagy László, Tihanyi Lajos, Uitz Béla és Bortnyik Sándor művei, valamint a pécsi bauhäuslerek közül Forbát Alfréd, Molnár Farkas és Weininger Andor munkái is bekerültek a válogatásba. E mellett a tárlat ízelítőt ad a kelet-közép-európai avantgárd kiemelkedő alakjainak művészetéből is, így mások mellett Bohumil Kubišta, Josef Čapek, Otto Gutfreund, Marcel Janco, Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy), Ljubomir Micic, Avgust Černigoj – munkásságából is.

A Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában címmel megrendezett különleges kiállítás nemzetközi összefogás eredményeként valósult meg, egy három éve zajló program záró elemeként. A kezdeményező Olmützi Művészeti Múzeummal összefogva, a V4 országokkal  együttműködve - szlovák,lengyel - kurátorokkal közösen valósult meg a kiállítás sorozat, uniós pályázati források felhasználásával.

A tárlat jövő március végéig látható.

Utoljára frissítve: 2019-12-13 22:03:27

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>