. Ma Gedeon napja van.
Török, nem török – csodaszép
2015-07-02 07:53:45
Török, nem török – csodaszép

Török, nem török – csodaszép

A Török vagy nem török? – a Kárpát-medence 16-17. századi leletanyagának inspirációja című tárlaton több mint száz XVI-XVII. századi hangulatot idéző kerámiát csodálhatnak meg a látogatók  Pécsett a Várostörténeti Múzeumban.


Az elsősorban fazekas művészeket tömörítő Műhelykaland Kézműves Egyesület 2014-ben konferenciát, majd nyári tábort szervezett, amelynek tematikája a XVI-XVII. századi kerámiaművészetre épült. A szervezők azért választották ezt a különleges korszakot, mert úgy tapasztalták, a török hódoltság kora mind a régészek, mind a néprajzkutatók érdeklődését csak az utóbbi időkben keltette fel igazán. Márpedig a korszak kerámiaanyaga igen gazdag.


Az egyesület szorgalmas munkával összegyűjtött egy kiállításra való műtárgyat. Először tavaly augusztusban Balatonbogláron, majd ezt követően októberben a budapesti Kerámiaparkban rendeztek tárlatot Török vagy nem török? – a Kárpát-medence 16-17. századi leletanyagának inspirációja címmel.


A Pécsett látható kiállításon izniki vázák, tálak, csempék, török palánkvárakból származó talpas-tálak ihlette művek, valamint írókázott mintával díszített tálak és tányérok látványában gyönyörködhetnek a látogatók a Műhelykaland Kézműves Egyesület alkotóinak  - Bakonyi Marcsi, Hadikfalvi Andi, Kiss Juli, Kőszegi Edith, Pölös Andrea, Szekér Gizi - jóvoltából. A gazdag műtárgy-együttest művészi csempejátékok egészítik ki.

A kiállítás július 3-ától szeptember 23-áig látható.

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>