. Ma György napja van.
Történetek a baranyai reformációról
2017-09-20 21:40:34
Történetek a baranyai reformációról

Történetek a baranyai reformációról

A baranyai reformáció történetei címmel nyílt  tárlat  Pécsett a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán.


Fontos évforduló, a reformáció kezdetének öt évszázados jubileuma előtt a legnagyobb baranyai közgyűjtemények – a Csorba Győző Könyvtár, a Janus Pannonius Múzeum, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, a Pannon Kultúra Alapítvány  - helytörténeti kiállítással tiszteleg. Megálmodóinak elsődleges célja, a helyi kötődés erősítését és az ismeretterjesztést szolgálva, hogy a reformáció öt évszázados jubileuma alkalmából rendezett kiállításon a látogatók ne a tankönyvekből is elsajátítható ismeretekkel találkozzanak, hanem  olyan a nagyközönség előtt kevéssé ismert, érdekes történetekkel, helyszínekkel.


Nem egyik, vagy másik protestáns felekezet nézőpontját jelenítik meg, hiszen a tanok és azok változatai hosszas diskurzus során kristályosodtak ki. Így, bár a figyelem középpontjában a reformáció áll, a tematika szerves részét képezi az egyes protestáns felekezetek és a katolicizmus közötti konfliktusok és párbeszédek, az együttélés formáinak és az egymásra hatás lehetőségeinek bemutatása. Jelentős, 1550–1994  közötti  időszakot  felölelve mutatja be a baranyai reformációhoz kapcsolódó eseményeket, történéseket, Pécs mellett többek között Nagyharsányhoz, Kóróshoz, vagy éppen a drávaszögi Hercegszőlőshöz és Laskóhoz kapcsolódóakat.


A kiállítás gerincét a nagyméretű tablók alkotják, amelyeken a látogatók okostelefonnal leolvasható QR-kódok segítségével kaphatnak  bővebb információkat. A tárgyi emlékek, könyvek, anyakönyvek, bibliák, imakönyvek, apró nyomtatványok, kegytárgyak az üveg vitrinekben kaptak helyet.

A tárlat december 31-éig  tekinthető meg.

Utoljára frissítve: 2017-09-20 21:42:20

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>