. Ma György napja van.
Tóték: Örkény műve a máról is szól
2023-05-06 02:41:29
Tóték: Örkény műve a máról is szól

Tóték: Örkény műve a máról is szól

Húsvétkor kezdődött és Szent Iván-éjig tart a 10. Színházi Olimpia, amelynek keretében a Pécsi Harmadik Színházban  két határon túli, magyar nyelvű előadás látható.


Az aradi-szegedi koprodukcióban született Karnyónét nagy sikerrel mutatták be áprilisban, május 16-án és 17-én este 7 órakor pedig  a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház emblematikus előadásának számító Örkény-mű, a Tóték lesz látható a teátrumban.

Örkény István drámája, a Tóték Vidnyánszky Attila rendezésében a beregszászi társulat emblematikus előadása, amelyről 2004-es bemutatója után azt írták a kritikusok, hogy nem egy valamikori háborúról, vagy általában a háborúról szól, hanem konkrétan a második világégést idézi meg, Örkény szellemében.

Az elmúlt 19 év alatt sok minden változott a világban, ami direkt utalások nélkül is rímel a kiszolgáltatottak tragikomédiájára – ahogy az író nevezte a Tótékat. Fájó, hogy napjainkban egy újabb jelentésréteg épült rá a darab alaphelyzetére, hisz szereplőinek életébe lehetetlen nem belelátni a jelenleg dúló orosz-ukrán háború tragédiáját. Ennek tükrében máshogy szólnak a katonadalok, másként tekintünk a rossz híreket nem továbbító postás figurájára, s persze az őrnagyra is.

Az eredeti szereposztás mindössze annyiban változott az elmúlt közel két évtizedben, hogy Orosz Melindától tavaly, 18 év után a kaposvári egyetemen tanuló, szintén kárpátaljai születésű színinövendék, Polyák Anita vette át Ágika szerepét. Sokak szerint az őrnagyot megformáló Trill Zsolt alakítása minden túlzás nélkül vetekszik Latinovits Zoltánéval, aki a darab 1967-es ősbemutatójának és a Fábri Zoltán által rendezett legendás filmnek is főszereplője volt. A IX. Pécsi Országos Színházi Találkozón Trill Zsolt kapta a MASZK  színész-zsűrijétől a legjobb férfialakítás díját. Tótnéként Szűcs Nelli, a tűzoltóparancsnokként Tóth László és a postást játszó Rácz József is emlékezetes szerepformálással ajándékozza meg a közönséget.

Vidnyánszky Attila úgy véli, „a ma problémái nagyrészt ugyanazok, mint a Tóték keletkezésének idején voltak, és Örkény alapkérdéseket boncolgat. Az emberi természet nem változik, és az a viszonyrendszer, amit a darab felvázol, abszolút átültethető a mába. Ez a nagy művek, a klasszikusok sajátja.” ( fotó: Eöri Szabó Zsolt #eorifoto)

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>