. Ma Petra napja van.
Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium
2022-07-28 20:32:10
Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium

Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium

A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumában jelentős fejlesztésre kerül sor.


A pályázati úton elnyert  több mint 1,2 milliárd forint támogatásnak köszönhetően a virológiai laboratórium  kutatás-fejlesztési tevékenysége jelentős növekedhet, továbbá szélesedhet a hazai és nemzetközi szintű kutatási hálózatokban való részvétele is. A fertőző betegségek világméretű fenyegetettsége és terjedése komoly társadalmi, egészségügyi kockázatot jelent minden nemzet számára. A lokális problémák megoldása mellett, minden esetben közös nemzeti és nemzetközi összefogás szükséges. Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb számban jelentek, illetve erősödtek meg új fertőző betegségek, amelyek jelentős társadalmi fenyegetést hordoznak.


A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium elsődleges kutatási területe az állatokról emberekre terjedő, úgynevezett virális zoonózisok vizsgálata. Ezen kórokozók a legtöbb esetben súlyos, akár halálos kimenetelű fertőzéseket is képesek okozni, éppen ezért a vizsgálatok igen magas szakmai kompetenciát és megfelelő laboratóriumi infrastruktúrát igényelnek.


A pályázatban érintett komplex virológiai kutatási egység egyedüli hazánkban, hiszen minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással rendelkezik. Ennek megfelelően lehetőség van a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére.


Az elnyert vissza nem térítendő európai uniós támogatás lehetővé teszi az új, felbukkanó fertőző betegségek felderítését. Továbbá a kutatók vizsgálják majd a 3-as és 4-es rizikócsoportba tartozó vírusokat BSL3 és BSL4 laboratóriumi körülmények között. Ezeken túl kiemelten fontos, hogy a pályázat lehetővé teszi egy nemzetközi szintű BSL-3 és BSL-4 oktató és képző centrum létrehozását, ami elengedhetetlen az utánpótlás-nevelésben.

Utoljára frissítve: 2022-07-28 20:36:42

További híreink
Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
A Marketing Summit Konferencián adták át az idei év Városmarketing Gyémánt Díjait.
2023-10-02 02:21:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klin...
Bővebben >>