. Ma Auguszta napja van.
Tovább növelhetők a hozamok
2019-02-13 21:54:22
Tovább növelhetők a hozamok

Tovább növelhetők a hozamok

Hazánkban a négy tonna feletti hektáronkénti  átlag napraforgóból sem elérhetetlen.  


A napraforgó vetőmagpiac vezető agrárvállalatának szakértői szerint a jelenlegi kedvezőbb felvásárlási ár miatt idén emelkedni fog a magas olajsavas napraforgó aránya. Az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt esztendőben 10,1 millió tonna napraforgó termett a 28 tagország területén, ami 12 százalékkal haladta meg az öt éves átlagot. Az unió első számú napraforgó termesztője továbbra is Románia, ami a 2017-es 998.000 hektárról tavaly 1,1 millió hektárra növelte a napraforgó vetésterületét. Ennek köszönhetően 15,1 százalékkal - 3,35 millió tonnára - emelkedett a napraforgó mennyisége, a hozam pedig elérte a hektáronkénti 2,9 tonnát.


Hazánkban a  termelők a korábbi évhez képest valamivel kevesebb, 627.000 hektáron vetettek napraforgót 2018-ban, megelőzve Franciaországot, de némileg elmaradva a több mint 700.000 hektáros spanyol és 738.000-es bolgár területtől. Az elmúlt évek igen eredményesek voltak Magyarországon a napraforgó termesztése szempontjából. Míg 2014-ben 1,56 millió tonnát takarítottak be a gazdálkodók, két évvel később már 1,89 millió tonnás termésmennyiséget értek el,  tavaly 1,81 millió tonna volt.


Mint Ácsné Szekeres Dóra, a Syngenta olajos növények szakértője elmondta, az elmúlt év tavaszi időjárása erőteljesen megkérdőjelezte a napraforgó és egyéb tavaszi kultúrák sikerességét, hiszen a talaj telítve volt vízzel, így sok helyen csúsztak a gazdálkodók a  vetéssel. Kitért arra is, az állományok heterogének és gyomosabbak voltak, mint más átlagos években.  Hangsúlyozta, a nehéz tavasz után azonban a napraforgó számára nagyon kedvezően alakult az időjárás, az állományok szépek és egészségesek voltak. A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett nagyobb figyelmet fordítani.


Szólt arról is, a termésátlagok országosan, de akár régión belül is nagyon változatos képet mutattak. Összességében az országos átlag, ha nem is sokkal, de meghaladta a hektáronkénti 3 tonnát,  ami jó eredménynek számít. Kiemelte, a cég által végzett  kísérletek alapján - amennyiben a gazdák a teljes általuk kidolgozott technológiát alkalmazzák -, a kezeletlenhez képest akár 80 százalékos terméstöbbletet is elérhetnek. Már most is vannak olyan hibridjeik, amelyek nagyüzemi körülmények között, hektáronként 5 tonnát megközelítő termésátlagot értek el.


Vajda Beáta, a cég marketingvezetője mindehhez a következőket tette hozzá,  A napraforgó vetésterületében idén kismértékű csökkenésre számítanak, de azt gondolják, hogy tovább növelhető az egy hektárról betakarított termés mennyisége. Mivel a hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért az idén a becsléseik szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magas olajsavas napraforgó hibridek aránya erőteljesen fog növekedni. A magas olajsavas napraforgóból készült olajnak magasabb a hő-stabilitása , tovább eltartható. Az ilyen olajjal készített ételek egészségesebbek, mint például a pálmaolajjal készülők.


Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO előrejelzése szerint tovább növeli az olajos magvak termelését Ukrajna, Oroszország és India. Az előbbi két ország a világ legnagyobb napraforgó termelői. Ukrajna még úgy is a világ legnagyobb termelője, hogy az elmúlt év első 11 hónapjában 9,5 százalékkal 4,274 millió tonnára csökkent a nyers napraforgóolaj termelése.

Utoljára frissítve: 2019-02-14 23:07:50

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>