. Ma Vazul napja van.
Trianon – egy magyar táncelégia
2024-06-10 22:05:46
Trianon – egy magyar táncelégia

Trianon – egy magyar táncelégia

Nem sokkal a Nemzeti Összetartozás Napját követően mutatta be a PB2 Company legújabb kortárs balettjét.

A Trianon – egy magyar táncelégia címet viselő előadás egy többgenerációs család szemszögéből mutatja be a drámai eseményekkel teli időszakot, amikor másodpercek alatt évszázados fordulatokat vett egy nép élete. Megindító történet, egy fiktív családi dráma a tánc és a költészet nyelvén elbeszélve, azt hogy a Trianon időszaka mit is jelentett. Többek között a megrendülés közös érzelmi élményét, az elszakítottság okozta válságot, konfliktusokat, áldozatokat, félelmet és menekülést. Nem egy lehatárolt idejű drámai eseményt, hanem egy évtizedes előzményekkel és évszázados utóhatással is járó történelmi folyamatot, egy elementáris erőt, ami szétszakította a család egységét, békéjét.

Az előadás különlegessége, hogy valóban több generáció áll egyszerre színpadon. A tehetséges középiskolás növendékek, nagyszerű fiatal és tapasztalt táncművészek mellett a Pécsi Balett egykori szólistái Kovács Zsuzsanna és Lovas Pál, ők azok, akik a nayyszülőket alakítják.

Az alkotók komplex színházban is gondolkodtak. Az összművészeti megjelenésre is nagy hangsúlyt helyeztek, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum  táncszakos diákjai mellett a Képző- Iparművészeti képzésben részt vevő festő szakosok készítették a díszlet egyes elemeit, valamint Németh János, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze pedig Ady és Babits verseit szavalta felvételről.

A PB2 Company a Pécsi Balettért Alapítvány együttese. Törekvése, hogy  a balett-társulat nyitott, saját elképzelésekkel, egyéni előadói és művészi vágyakkal rendelkező táncművészeinek lehetőséget teremtsen a kísérletezésre, az önmegvalósításra és kiteljesedésre, ami intézményi keretekben nem feltétlenül megvalósítható. Az általuk megfogalmazott cél, hogy a kreatív folyamatok során az alkotók és az előadók művészi elképzeléseiket szabadon megvalósítva, kötöttségek nélkül teljesedjenek ki, szabadon kísérletezhessenek új, akár kissé meghökkentő táncnyelvvel, vizualitással, zenével, gondolatisággal.
A projektekben együttműködő művészek egymást inspirálják azzal a céllal, hogy komfortzónájukból kimozdulva hozzanak létre innovatív és előremutató, fontos előadásokat. (Fotó: Rajnai Richárd)

Utoljára frissítve: 2024-06-10 22:17:42

További híreink
Nagy csata várható a bajnoki pontokért
A hivatalos teszttel veszi kezdetét pénteken az 57. Mecsek Rallye Pécsen.
2024-06-13 21:24:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
A pontosabb diagnózist segítik
Két nagy értékű diagnosztikai eszköz segíti a Pécsi Tulajdonegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáján a még pontosabb diagnózisok felállítását.
2024-06-13 02:51:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
Ipari napelemes rendszert telepített a gyár tetőire és hőszivattyúshűtő-fűtő technológiát vezet be egy gyártócsarnokban a Körber Hungária Pécsen.
2024-06-12 20:42:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hatalmas bejelentéssel indult a Sziget 2024-es programjait és újításait bemutató sajtótájékoztató. Eszerint a ...
Bővebben >>