. Ma Vazul napja van.
Tudás a borospohárban
2023-05-09 20:31:31
Tudás a borospohárban

Tudás a borospohárban

A korábbi évtizedekhez hasonlóan ismét borbemutatóval egybekötött szakmai előadás-sorozattal egybekötve  ismerhették meg az érdeklődők  a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos tevékenységét,, valamint a 2022-es évben lefolytatott szőlészeti és borászati kísérleteit.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok Szentmiklós-hegyi telephelyén  borbemutatóval egybekötött szakmai napot tartottak. Mint Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke elmondta: nehéz, kihívásokkal teli évet zárt az intézet, de számos olyan eredményt tud felmutatni, ami bizonyítja, jó úton járnak. Új ültetvényeket telepítettek, idén 6,5 hektáron, valamint hamarosan elkészül az új nemesítésű, rezisztens csemegeszőlő fajtákat  bemutató kert, ami fontos szerepet játszik majd az ebben az esztendőben  már nemzetközivé bővülő Országos Csemegeszőlő Kiállításon augusztus végén.

Kitért arra is, folytatódnak a rezisztens szőlőfajták nemesítésével kapcsolatos kísérletek, amelyek a klímaváltozásra és a növényvédelem folyamatosan szigorodó szabályozására jelenthetnek hosszú távú, megbízható megoldást.

Szólt arról is, a két éve indult Borkulturális alapismeretek kurzus egyre népszerűbb a hallgatók körében, a tavaszi szemeszterben mintegy 300 magyar és külföldi hallgató vette fel e tárgyat. Ősszel ismét meghirdetik.


A Szőlészet és Borászati Kutatóintézet szakemberei előadás-sorozatban számoltak be tavalyi eredményeikről, tapasztalataikról. Kutatási igazgatója, Teszlák Péter kiemelte,  az Ökokert projekt támogatásával létrejövő csemegeszőlő technológiai mintakert úttörő kezdeményesként kiváló kiindulópont lehet a hazai termelőknek, ugyanis régió családi vállalkozásait számos fontos ismerettel láthatja el új fajták bevezetése, szabadalmak, know-how, termesztés-technológiai fejlesztések, értékesítés, marketing területén. A projekt szorosan illeszkedik a PTE Zöld Egyetem koncepciójába, mivel környezetkímélő termesztés-technológia megvalósítását teszi lehetővé, a zöld felület jelentős CO2 megkötésének köszönhetően javítja az egyetem karbon-semlegességi mutatóját a teljes vegetációs időszakban, évente megújuló formában. (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2023-05-09 20:37:10

További híreink
Nagy csata várható a bajnoki pontokért
A hivatalos teszttel veszi kezdetét pénteken az 57. Mecsek Rallye Pécsen.
2024-06-13 21:24:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
A pontosabb diagnózist segítik
Két nagy értékű diagnosztikai eszköz segíti a Pécsi Tulajdonegyetem Klinikai Központ Orvosi Képalkotó Klinikáján a még pontosabb diagnózisok felállítását.
2024-06-13 02:51:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
Ipari napelemes rendszert telepített a gyár tetőire és hőszivattyúshűtő-fűtő technológiát vezet be egy gyártócsarnokban a Körber Hungária Pécsen.
2024-06-12 20:42:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Nyári Színház színpadán lép fel július 12-én Szabó Balázs Bandája, vendégük az Accord Quartet lesz.
Bővebben >>