. Ma Emma napja van.
Tudás a borospohárban
2023-05-09 20:31:31
Tudás a borospohárban

Tudás a borospohárban

A korábbi évtizedekhez hasonlóan ismét borbemutatóval egybekötött szakmai előadás-sorozattal egybekötve  ismerhették meg az érdeklődők  a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos tevékenységét,, valamint a 2022-es évben lefolytatott szőlészeti és borászati kísérleteit.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok Szentmiklós-hegyi telephelyén  borbemutatóval egybekötött szakmai napot tartottak. Mint Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke elmondta: nehéz, kihívásokkal teli évet zárt az intézet, de számos olyan eredményt tud felmutatni, ami bizonyítja, jó úton járnak. Új ültetvényeket telepítettek, idén 6,5 hektáron, valamint hamarosan elkészül az új nemesítésű, rezisztens csemegeszőlő fajtákat  bemutató kert, ami fontos szerepet játszik majd az ebben az esztendőben  már nemzetközivé bővülő Országos Csemegeszőlő Kiállításon augusztus végén.

Kitért arra is, folytatódnak a rezisztens szőlőfajták nemesítésével kapcsolatos kísérletek, amelyek a klímaváltozásra és a növényvédelem folyamatosan szigorodó szabályozására jelenthetnek hosszú távú, megbízható megoldást.

Szólt arról is, a két éve indult Borkulturális alapismeretek kurzus egyre népszerűbb a hallgatók körében, a tavaszi szemeszterben mintegy 300 magyar és külföldi hallgató vette fel e tárgyat. Ősszel ismét meghirdetik.


A Szőlészet és Borászati Kutatóintézet szakemberei előadás-sorozatban számoltak be tavalyi eredményeikről, tapasztalataikról. Kutatási igazgatója, Teszlák Péter kiemelte,  az Ökokert projekt támogatásával létrejövő csemegeszőlő technológiai mintakert úttörő kezdeményesként kiváló kiindulópont lehet a hazai termelőknek, ugyanis régió családi vállalkozásait számos fontos ismerettel láthatja el új fajták bevezetése, szabadalmak, know-how, termesztés-technológiai fejlesztések, értékesítés, marketing területén. A projekt szorosan illeszkedik a PTE Zöld Egyetem koncepciójába, mivel környezetkímélő termesztés-technológia megvalósítását teszi lehetővé, a zöld felület jelentős CO2 megkötésének köszönhetően javítja az egyetem karbon-semlegességi mutatóját a teljes vegetációs időszakban, évente megújuló formában. (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2023-05-09 20:37:10

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>