. Ma Norbert napja van.
Tudás a borospohárban
2023-05-09 20:31:31
Tudás a borospohárban

Tudás a borospohárban

A korábbi évtizedekhez hasonlóan ismét borbemutatóval egybekötött szakmai előadás-sorozattal egybekötve  ismerhették meg az érdeklődők  a pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos tevékenységét,, valamint a 2022-es évben lefolytatott szőlészeti és borászati kísérleteit.

A Pécsi Egyetemi Borbirtok Szentmiklós-hegyi telephelyén  borbemutatóval egybekötött szakmai napot tartottak. Mint Madaras Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének elnöke elmondta: nehéz, kihívásokkal teli évet zárt az intézet, de számos olyan eredményt tud felmutatni, ami bizonyítja, jó úton járnak. Új ültetvényeket telepítettek, idén 6,5 hektáron, valamint hamarosan elkészül az új nemesítésű, rezisztens csemegeszőlő fajtákat  bemutató kert, ami fontos szerepet játszik majd az ebben az esztendőben  már nemzetközivé bővülő Országos Csemegeszőlő Kiállításon augusztus végén.

Kitért arra is, folytatódnak a rezisztens szőlőfajták nemesítésével kapcsolatos kísérletek, amelyek a klímaváltozásra és a növényvédelem folyamatosan szigorodó szabályozására jelenthetnek hosszú távú, megbízható megoldást.

Szólt arról is, a két éve indult Borkulturális alapismeretek kurzus egyre népszerűbb a hallgatók körében, a tavaszi szemeszterben mintegy 300 magyar és külföldi hallgató vette fel e tárgyat. Ősszel ismét meghirdetik.


A Szőlészet és Borászati Kutatóintézet szakemberei előadás-sorozatban számoltak be tavalyi eredményeikről, tapasztalataikról. Kutatási igazgatója, Teszlák Péter kiemelte,  az Ökokert projekt támogatásával létrejövő csemegeszőlő technológiai mintakert úttörő kezdeményesként kiváló kiindulópont lehet a hazai termelőknek, ugyanis régió családi vállalkozásait számos fontos ismerettel láthatja el új fajták bevezetése, szabadalmak, know-how, termesztés-technológiai fejlesztések, értékesítés, marketing területén. A projekt szorosan illeszkedik a PTE Zöld Egyetem koncepciójába, mivel környezetkímélő termesztés-technológia megvalósítását teszi lehetővé, a zöld felület jelentős CO2 megkötésének köszönhetően javítja az egyetem karbon-semlegességi mutatóját a teljes vegetációs időszakban, évente megújuló formában. (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2023-05-09 20:37:10

További híreink
A négylábú barátokról szólt a családi nap
Az örökbefogadást népszerűsítő, a felelős állattartást a középpontjába helyező Egy nap a négylábú barátokért elnevezéssel tartott családi napra várta a pécsi Morpheus Ala...
2023-06-05 16:28:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új lehetőségeket, változatos programok
Új lehetőségeket, változatos programokat kínál a Pécsi Egyetemi Borbirtok.
2023-06-02 22:42:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hild Music Garden Pécs szívében
Pécs belvárosának szívében található Hild udvar ad helyet Hild Music Garden programsorozatának.
2023-06-02 22:39:46, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Új lehetőségeket, változatos programokat kínál a Pécsi Egyetemi Borbirtok.
Bővebben >>