. Ma Auguszta napja van.
Tüke díjas kézműves mester
2015-01-24 21:54:13
Tüke díjas kézműves mester

Tüke díjas kézműves mester

A városért, a város közösségéért nyújtott kiemelkedő teljesítményt elismerő kitüntetést, a Tüke díjat ebben az esztendőben Gulácsi János kézműves mester vehette át.
 
A  2004-ben alapított Tüke-díjat, idén tizenkettedik alkalommal adták át, Pécs 235 éve szabad királyi városi rangra emelkedésének ünnepén. Az alapítók ezzel ismerik el az arra érdemes, példaként állítható személyek teljesítményét,  kitartását, s tisztelegnek egyben az akaraterő, az elhivatottság előtt
 
A Tükék tetteiken, teljesítményükön keresztül egy értékrendet képviselnek. A város polgárai egyre inkább figyelnek erre. Ezért nagy érték a véleményüket kifejező polgárok elismeréseként átadott díj.

Idén a város lakóinak szavazatai alapján a Tüke díjat Gulácsi János kézműves mester vehette át.  Szegeden született, tízévesen érkezett szüleivel Pécsre. Iskoláinak elvégzése után, a Mecseki Szénbányák Szabolcs Bányaüzemében, István akna villamos üzemrészében helyezkedett el villanyszerelőként. A város legfiatalabb villanyszerelő mestereként 1964-ben vehette át mesterlevelét. Rá egy évre a Zipernowszky Gépipari Technikumban erősáramú, majd műszertechnikusi képesítést szerzett.

A bányaüzemben egyre bonyolultabb villamos és gépészeti feladattal bízzák meg.  Számos újítás fűződik a nevéhez. Innen az útja a Magyar Postához vezet, ahol műszaki ellenőrként, majd üzemvezető helyettesként tevékenykedett. Évekkel később úgy döntött, hogy szakmai ismereteit más területen hasznosítja. Kiváltotta az iparengedélyét, s a toronyórák és templomi harangok mechanikai működtetésének villamos, illetve, elektronikussá történő átalakításával kezdett el foglalkozni.

Saját tervezésű és gyártású harang hajtóművei és toronyórái, hazánkban és a határokon túl, több mint 400 toronyban működnek, több mint 50 éve. Az általa kifejlesztett és alkalmazott digitális, quarz-vezérlésű óraszerkezet programozhatósága is különleges technikai megoldás. Európában elsőként 1974-ben a Tihanyi Apátság tornyában helyezett el ilyen óraszerkezetet. Pécsett is számos különleges munkája látható. Egyebek mellett Amerigo Tot: Komarov emlék, köztéri alkotás mechanikájának megalkotása.

A Pécsi Városvédő és Szépítő Egyesület tagjaként, felújította és modernizálta a városháza toronyóráját. Később, az ezredfordulóra beépítette ebbe a toronyórába a Kircsi László zeneszerző által komponált zeneszámot, amely az ezredforduló éjszakáján szólalt meg először. Különleges alkotása volt az ezredfordulóra készített visszaszámláló szerkezet, amely a városházán került elhelyezésre. Ugyan csak az ezredfordulóra készült el a püspöki levéltár órája.

A 2004-ben, Bachman Zoltán építész által tervezett, a Belvárosi templom mellett megépített,úgynevezett  liftező, Szent Bertalan harangtorony egyedülálló harangozó berendezésének, zenélő szerkezetének, vezérlési technikájának kialakítása is az ő nevéhez fűződik. Rá három évre elkészítette a Pécsi Zsinagóga világviszonylatban egyedülálló, mini számítógéppel működtetett óraszerkezetét, amelyhez a legmodernebb műholdas eszközöket vették igénybe. Az így kialakított óraszerkezet, a míves tűzzománc számlap ellőtt, kettős mutatórendszerrel egyszerre mutatja a helyi és a jeruzsálemi időt.

Jelentős a munkássága a bányász emlékek megőrzésében. Ennek során a Bányásztörténeti Alapítvány felkérésére, Kircsi László zeneszerző közreműködésével, Pécsett hét, és több városkörnyéki település bányászok lakta területén hat, az ország más bányász városaiban négy, a bányász himnuszt és más bányász témájú zeneszámokat játszó toronyzene szólal meg minden nap ugyanabban a percben, emlékezve a bányász elődök áldozatos munkájára.

Utoljára frissítve: 2015-01-24 22:03:01

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Ka...
Bővebben >>