. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Túl a hétszázon
2018-03-09 13:16:21
Túl a hétszázon

Túl a hétszázon

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed  A Zsolnay Aranykora – Gyugyi gyűjtemény címet viselő kiállítása  immár 701 darabot számlál.

A világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számon tartott pécsi kiállítást nyolc újabb műtárggyal  gazdagította Gyugyi László műgyűjtő, közülük négy különleges ritkaságnak számít, ugyanis  az 1900-as párizsi világkiállításra készültek, ahol komoly szakmai sikereket arattak.  A világkiállítást követően  az egyik leggazdagabb francia gyáriparos család vásárolta meg ezeket a kerámiákat, s azóta is a család  birtokában voltak.  Gyugyi László Justin Bardou-Job leszármazottaitól vette meg őket Párizsban. Különlegességük, hogy 1900-ban készültek, amelyik Zsolnay Vilmos halála miatt igen zűrzavaros volt a Zsolnay gyár életében, így viszonylag keveset tudni a párizsi világkiállításon szereplő tárgyakról.

Ezen darabok közül a legjelentősebb a Rózsaillat című, nőalakot ábrázoló szecessziós szobor. Apáti Abt Sándor alkotása egyfajta programmű, ugyanis a szecessziós korszak minden fontos stílusjegyét magán viseli.

- Negyven éve igyekszem megszerezni ezt a tárgyat, és most, hogy sikerült, számomra ez egy csodálatos gyűjtői pillanat. Ez az egyik legszebb szecessziós tárgy, amin az eozin zöld, bronz és vörös színei egyaránt feltűnnek – hangsúlyozta  Gyugyi László.

Ugyancsak figyelemre méltó a 95 centiméteres eozin váza, ugyanis kevés ilyen nagyméretűt készített ezzel az technológiával a Zsolnay gyár. A díszes talapzat és a tetején látható vöröslő virágmotívumok tovább növelik értékét. Két másik váza  pedig témájában  is hasonlít egymásra, az egyik dísze egy papagáj, míg a  másiké egy fácán.

A  gyűjteményt gazdagító  a másik négy tárgyra Magyarországon tett szert Gyugyi László.Ezek között szerepel egy Zsolnay Júlia által tervezett plasztikus arany dekorációjú váza, egy rizsszem technikával készült tányér, egy Klein Ármin által saját kezűleg dekorált tányér és egy üvegtechnikával készült mokkáscsésze.

A ritkaságok külön vitrint kapnak A Zsolnay Aranykora kiállításon és várhatóan március végétől tekinthetők meg.

Utoljára frissítve: 2018-03-09 13:17:02

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>