. Ma Márk napja van.
Tündökölt a Mercedes
2015-03-17 21:42:20
Tündökölt a Mercedes

Tündökölt a Mercedes

Nagyon régóta nem rajtolt olyan kevés autóval a Forma-1-es mezőny futamon, mint az idei első nagydíjon.


Alonsóval együtt hatan hiányoztak a rajtrácsról, ám a spanyolt a dán Kevin Magnussen helyettesítette. Azonban a versenyen ő sem tudott részt venni, mert autója felmondta a szolgálatot a rajtrácsra menet. Ez volt a helyzet Danyil Kvijat Red Bulljával is, az ő esetében a váltó ragadt ötödik fokozatban. Valtteri Bottas az időmérőn panaszkodott hátfájdalmakra, kivizsgálták, majd orvosai azt tanácsolták, hogy ne vegyen részt a futamon 58 kör elteltével a szokásoknak megfelelően végeredmény született, Hamilton győzött Rosberget megelőzve, míg Sebastian Vettel élete első Ferraris versenyén a dobogó legalsó fokára állhatott fel.


A 15 tagúra apadt mezőny rögtön a rajt után balesettel kezdett, csak az első 4 helyen álló versenyző, Hamilton, Rosberg, Massa és Vettel tudott eljönni gond nélkül a rajtból, változatlan sorrendben. Räikkönennek már nem volt szerencséje, hátulról lökte őt Sainz, majd a spanyol koccant Felipe Nasrral, aki a 3-as kanyar előtt a falnak lökte Pastor Maldonadót, ezért be kellet küldeni a biztonsági autót. A második körben a Lotus másik versenyzője, Romain Grosjean autója mutatta műszaki hiba jeleit, ezért amint észlelte a problémát, a francia is félreállt.


A pilóták 2 kört mentek a biztonsági autó mögött, ezt követően Hamilton elkezdte növelni előnyét Rosberggel szemben. Räikkönen a rajtnál a nyolcadik helyre esett vissza, a biztonsági autó távozása után elkezdte ledogozni az összeszedett hátrányát. Sainzot viszlonylag gyorsan megelőzte, ám mivel a pályán nem boldogult Ricciardóval, a 15. körben kihozták kerékcserére, ami nem ment simán, a bal hátsó kereket csak nagyon nehezen tudták rögzíteni az utóján, így a finn csak 11. helyen állt a kiállást követően és lágy gumikon folytatta a versenyt. Amíg a Red Bul, és a Ferrari egymással küzdött, a mezőny legvégén Pérez és Button csapott össze egymással, ennek a mexikói srác látta kárát, ő ugyanis megpördült a 3-as kanyarban.


A bronzéremért a verseny első felében Massa és Vettel csatázott, a német nagyon sokáig próbálkozott a veterán brazil megelőzésével, azonban a Ferrari csapata stratégiát váltott, arra utasították Vettelt, hogy maradjon le 2 másodperccel Massáról, nehogy idő előtt elhasználódjanak a lágy gumik. A szándék egyértelműnek látszott; a boxban akartak előzni. A fent említett párosból a huszonegyedik körben először Massa cserélt kereket, Vettel három körrel később érkezett. A stratégia bevált, a négyszeres világbajnok kiállását követően feljött a harmadik helyre. A 25. körben Hamilton is kereket cserélt, egy körrel később Rosberg is megtette ezt. Räikkönen közben a pályán megelőzte Verstappent tovább folytatva a verseny elején összeszedett hátránya ledolgozását.


Ezt követően nem történt sok említésre méltó esemény azon kívül, hogy Hamilton és Rosberg egyfajta virtuális kötélhúzást folytatva rótta a köröket a pályán. Ez az eseménytelenség egészen a 32. körig tartott. Ekkor Max Verstappen alatt füstölt el a Toro Rosso. 18 körrel a vége előtt Räikkönen ismét kerékcserére szánta el magát, azonban a bal hátsó kereket ezúttal sem sikerült rendesen rögzíteni, így neki fel kellett adni a versenyt, a hármas kanyar felé vezető egyenesbe, a fal mellett állította le a Ferrarit. Ezt követően már csak Ericsson kerékcseréje valamint Button és Pérez újabb csatája színesítette a 40 kör alatt 11 tagúra fogyatkozott mezőny versenyét. 8 körrel a vége előtt Button a váltójára panaszkodott, újabb öt kör elteltével pedig Ericsonnak sikerült megelőznie Sainzot.


Ezzel kialakult a végeredmény, a srácok gyorsan lepörgették a maradék 3 kört. Ahogy azt az elején említette, a futamot Hamilton nyerte Rosberg előtt, Vettel bejött a harmadik helyre. Massa negyedik lett, mögötte sorrendben Nasr, Ricciardo, Hülkenberg, Ericsson, Sainz és Perez érkeztek be, ami azt jelentette, hogy Button kivételével mindenki pontot szerzett az idei év első Forma-1-es futamán.


A végeredmény:
1. Hamilton
2. Rosberg
3. Vettel
4. Massa
5. Nasr
6. Ricciardo
7. Hülkenberg
8. Ericsson
9. Sainz
10. Pérez
11. Button
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-03-17 21:44:21

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>