. Ma Vendel napja van.
Túrák a legendák földjén
2020-10-01 02:35:35
Túrák a legendák földjén

Túrák a legendák földjén

Különleges túrák várják a természet szerlmeseit, ha a mitoszok nyomában keresik fel a Kelet-Mecsek népszerű kirándulóhelyeit.

 

A Hosszúhetényből a Zengőre tartó túrázók útja egyszerű kereszt mellett vezet el. A történet szerint egy téli vándor a Zengőn keresztül igyekezett Heténybe, de eltévedt. A kitörő hóviharban az utazó minden bizonnyal megfagyott volna, amikor a semmiből felbukkant előtte isten báránya és az ösvényt megmutatva biztonságosan levezette a faluba. A szerencsésen megmenekült erdőjáró a Bocz-család őse volt, ezért a helyszínen emelt keresztet Bocz-keresztnek hívják. A kereszt az emelkedőn kifáradt túrázónak ma azt üzeni: kitartás, hiszen onnan már alig tíz percnyire van a csúcs. Rajta a vadonatúj, több mint húsz méter magas, varázslatos panorámát nyújtó kilátótoronnyal.

Maga a Zengő egy hátborzongató legendával büszkélkedhet. A helyiek azt mesélik, hogy egykor a hegy szelleme megjelent egy pásztor feleségének. Azt ígérte, hogy a virágvasárnapi mise alatt megnyílik a Zengő és a benne rejlő rengeteg kincsből szabadon vihet. Így is történt: egy évre rá harangszóra hasadék nyílt a hegyben, feltárva a rengeteg aranyat és drágakövet. Az asszony azonban túl mohó volt, a hasadékban hagyta kisgyerekét, hogy minél több kincset el tudjon vinni. Amint kiért azonban, a hegy bezárult mögötte, a gyermek pedig eltűnt örökre. A pásztorasszony, fájdalmában megőrülve, azóta körös-körül bolyong a hegyen. A fák pedig vele sírnak – szeles időben hallani lehet, ahogy zeng és morajlik az egész hegy.

A hegy túloldalán lévő Mecseknádasd sincsen híján a legendáknak. Az Óbánya felé húzódó Réka-völgyben állnak a Réka-vár romjai. A néphagyomány úgy tartja, a falai között élt Szent Margit skót királyné, akinek anyja Szent István király lánya (más források szerint húga) volt. Egy romantikusabb legenda szerint a Réka-várat maga Attila hun király építtette, hogy Réka nevű feleségét ezen a festői szépségű helyen rejtse el ellenségei szeme elől.

A Pécsvárad melletti Dombay-tónál hamarosan elkészül az a vadonatúj látogatóközpont, ahol a környék látnivalóiról és a hozzájuk kapcsolódó mondákról, érdekességekről tájékozódhatnak a betérők.

A „Zengő kincse - A Zengő hegy öko-turisztikai fejlesztése” című európai uniós projekt keretében meghirdetett pályázaton a Pécsvárad és a megye önkormányzata, valamint a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium 162,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert idegenforgalmi beruházásokra, amelynek legfontosabb elemei az épülő mecseki  látogatóközpont és a nemrég átadott új kilátó a Zengőn.

További híreink
Közösségi terasz hajléktalanoknak
Pécsi építész hallgatók hajléktalanoknak építettek közösségi teraszt.
2020-10-19 19:37:40, Hírek, Környezetünk Bővebben
Fejlesztési stratégia a vidéki kulturális örökségek megőrzésére
A közös örökség vidéki útvonalai projekt az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósul meg.
2020-10-18 20:04:11, Hírek, Környezetünk Bővebben
Okoskamerák és közvéleménykutatás
A jövőben megnyíló európai uniós és kormányzati pályázati kiírásokon való hatékony szereplés érdekében közösségi közlekedési koncepciót készít a pécsi önkormányzat.
2020-10-17 21:26:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mítoszok nyomában a Kelet-Mecsek népszerű kirándulóhelyein.
Bővebben >>