. Ma Csongor napja van.
Új Csontváry kép Pécsen
2015-01-24 03:44:25
Új Csontváry kép Pécsen

Új Csontváry kép Pécsen

Új  képpel gazdagodott Pécsett a Csontváry Múzeum, valamint ismét látogatható a Modern Magyar Képtár és a Martyn Múzeum.

A Csontváry Múzeum gyűjteményéből az 1973-as megnyitása óta hiányzott a művész önarcképe. Ezt sikerült a Szépművészeti Múzeum- Magyar Nemzeti Galéria vezetőivel történt tárgyalások során pótolni.  Csontváry Kosztka Tivadar 1893-ban készült szuggesztív erejű Önarcképe  bekerült az újabb tíz évre meghosszabbított letéti szerződés műtárgyai közé. 

 

E különleges műalkotásnak sokáig igen sanyarú sors jutott,  1948-ban – tévesen -  ugyanis hamisnak nyilvánították, ezáltal több mint hatvan évre a  raktárba száműzték.

Újra megnyitja kapuit a Modern Magyar Képtár, amely tavaly a Leonardo, a reneszánsz zseni című tárlat helyigénye miatt ideiglenesen nem fogadott látogatókat. A hazai szinten az egyik leggazdagabbnak számító gyűjtemény a magyar képzőművészet legjelentősebb alkotóinak műveiből ad átfogó keresztmetszetet bő száz évre visszamenőleg.

A kiállításon megismerkedhetünk – sok más mellett – Ferenczy Károly, Thorma János, Rippl-Rónai József, Gulácsy Lajos, valamint Berény Róbert, Czigány Dezső, Tihanyi Lajos (Nyolcak csoport) műveivel.

A 2011-ben átadott, Martyn Ferenc (Kaposvár, 1899 – Pécs, 1986) művészetét bemutató állandó kiállítás is ismét várja a látogatókat.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>