. Ma Elemér napja van.
Új európai Bauhaus
2021-01-18 20:05:43
Új európai Bauhaus

Új európai Bauhaus

Az Európai  Bizottság elindította az Ursula von der Leyen elnök által az unió helyzetéről szóló 2020. évi beszédében bejelentett új európai Bauhaus kezdeményezés tervezési szakaszát.


Az új európai Bauhaus egy olyan környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, amely az európai zöld megállapodás céljainak megvalósítása érdekében ötvözni kívánja a tervezést, a fenntarthatóságot, az akadálymentesítést, a megfizethetőséget és a beruházásokat. 

 

A tervezési szakasz célja, hogy közös alkotási folyamat segítségével – az elképzelések feltérképezésével, a legsürgetőbb igények és kihívások azonosításával, valamint az érdekelt felek kapcsolatba léptetésével – finomítsuk és alakítsuk a kezdeményezés koncepcióját. A tervezési szakasz egyik elemeként idén tavasszal az Európai Bizottság első alkalommal hirdeti meg az új Európai Bauhaus-díjat. E mellett, még idén ősszel, pályázati felhívásokat tesz közzé annak érdekében, hogy uniós források nemzeti és regionális szintű felhasználása révén az uniós tagállamokban legalább öt helyen megvalósításra kerüljenek új európai Bauhaus elképzelések.


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, az új európai Bauhaus egy ígéretes projekt, amelynek segítségével feltárhatjuk, hogyan alakíthatunk ki egy élhetőbb környezetet a világjárványt követően.  Kitért arra is, a cél a fenntarthatóság és a stílus összehangolása annak érdekében, hogy az európai zöld megállapodás szellemisége megjelenjen az emberek gondolkodásában és otthonaiban. Az új európai Bauhaus sikerre viteléhez minden: kreatív elmére szükségünk van: a dizájnerekre, a művészekre, a tudósokra, az építészekre és a polgárokra.


Mindehhez Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos a következőket tette hozzá, az Új Európai Bauhaus kezdeményezés kiemelt célja,  egy  a fenntarthatóság és az esztétika ötvözésével n innovatív keretet kidolgozásai a zöld átállás támogatására, megkönnyítésére és felgyorsítására. A művészet és a kultúra, valamint a tudomány és a technológia világa közötti híd építésével pedig a társadalom egészének – művészeknek, diákoknak, építészeknek, mérnököknek, tudományos szakembereknek és innovátoroknak –  bevonását teszi lehetővé. Várhatóan  a kezdeményezés rendszerszintű változást indít el.


Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos pedig arról szólt, hogy az új európai Bauhaus azzal foglalkozik, hogy milyenek az élettereink, az értékeink, a közös munka- és szabadidőtereink, valamint a kollektív és személyes tapasztalataink. Ez a projekt Európa valamennyi régióját és területét meg kívánja szólítani. A megfizethető megoldások előmozdítása révén várhatóan hozzá fog járulni a társadalmi kohézióhoz és a lakhatási problémák megoldásához. 

 

Kiemelte, ha valódi változást akarunk elérni a környezetünkben, azaz egy szebb és fenntarthatóbb közös életteret akarunk kialakítani, együtt kell végiggondolni, hogy az új európai Bauhaus projekt keretében hogyan lehet az új ötleteket az adott  helyszíneken meg is valósítani., ennek érdekében az Európai Bizottság jelenleg a különböző egységeivel együttműködve annak feltérképezésén dolgozik, hogy miként  lehetne mozgósítani  a meglévő eszközeiket az új európai Bauhaus-intézkedések első csomagjának elindításához.


Az új európai Bauhaus egy olyan kreatív kezdeményezés, amely lebontja a tudomány és a technológia, a művészet, a kultúra és a társadalmi befogadás közötti határokat, és lehetővé teszi, hogy a tervezés megoldást találjon a mindennapi problémákra. A január 18-án elindított tematikus weboldalon nem csak művészek, dizájnerek, mérnökök, tudósok, vállalkozók, építészek, diákok, hanem bármely más érdeklődő is megoszthatja az új európai Bauhaus szempontjából inspiráló eredményeket, az arra vonatkozó elképzeléseiket, hogy hogyan kellene alakítani az új európai Bauhaus koncepciót, valamint a témával kapcsolatos aggályokat és kihívásokat.

 

Ez egy innovatív közös tervezési folyamat kezdete. Azok a szervezetek, amelyek aktívabban kívánnak részt venni ebben a folyamatban, „az új európai Bauhaus partnereivé” válhatnak azáltal, hogy válaszolnak a honlapon közzétett felhívásra. Az elkövetkezendő hónapokban az Európai Bizottság díjazni fogja azokat a példaként szolgáló projekteket, amelyek felmutatják a kezdeményezés fő értékeit, és inspirációval szolgálhatnak a lakóhelyeinkről szóló eszmecseréhez és lakókörnyezetünk átformálásához.


A kezdeményezés következő szakaszában – a „teljesítési” szakaszban – öt kísérleti projekt kerül kialakításra új, fenntartható és inkluzív, és egyúttal stílusos megoldások közös tervezése érdekében. A harmadik, „terjesztési” szakasz célja az új európai Bauhaust meghatározó ötletek és koncepciók népszerűsítése új projektek, hálózatépítés és tudásmegosztás révén Európában és Európán kívül.

Utoljára frissítve: 2021-01-18 20:11:00

További híreink
Az új igazgató Andricz Bertold
Hét jelentkező közül a pécsi állatkert igazgatójának Andricz Bertoldot nevezte ki a város polgármestere.
2021-02-26 19:55:02, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
Az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán zajló kutatások.
2021-02-23 21:21:23, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetünk hímes tojásai 2021
Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek...
2021-02-21 18:59:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A pécsi egyetem kutatói is hozzájárultak egy új, COVID-19 elleni gyógyszer fejlesztéséhez.
Bővebben >>