. Ma Auguszta napja van.
Új honlap Pécs szerb megszállásáról
2021-09-05 22:07:13
Új honlap Pécs szerb megszállásáról

Új honlap Pécs szerb megszállásáról

A szerb megszállás alól száz éve  szabadult fel Pécs. A centenárium alkalmából három pécsi közgyűjtemény – a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Csorba Győző Könyvtár – honlapot indít.

Az 1918. november 13-i belgrádi fegyverszüneti megállapodás értelmében Magyarország déli területe a Barcs–Szigetvár–Pécs–Baja–Kisszállás vonalig ideiglenesen az Antant hatalmakat képviselő szerbek megszállása alá került, így Baranya nagy részét szerb katonák által ellenőrzött demarkációs vonal választotta el a Magyarországtól.

Ennek az évekig tartó elszakítottságnak a trianoni békeszerződés vetett véget, amelynek értelmében a szerbeknek egy éven belül ki kellett vonulniuk a megszállt területről. Száz évvel ezelőtt Pécs lakosságának óriási lelkesedésével övezve a Magyar Nemzeti Hadsereg csapatai visszavették a várost. Ez a 33 hónap jelentős korszakhatárt és meghatározó élményt jelentett pécsieknek, baranyaiaknak egyaránt, felelevenítését és bemutatását a közgyűjtemények kötelességüknek érezték.

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára, a Janus Pannonius Múzeum, valamint a Csorba Győző Könyvtár egyesített képeslap-állományát felhasználva, az InnoTeq Kft. informatikusainak segítségével alakítottak ki egy virtuális történeti teret, amelyben Pécs középületei, fontosabb terei a mai kereshető térképek mintájára láthatók az egykori képeslapokat felhasználva, felvillantva azokat a helyszíneket, ahol a megszállás  idején a város élete zajlott.

Az egyesített dokumentum-gyűjtemény egy idővonalra vetítve követi nyomon az eseményeket a politika, a közigazgatás vagy éppen a mindennapi élet területéről vett részleteken keresztül. A dokumentumok típusaik szerint -fotók, újságcikkek, képeslapok,visszaemlékezések, hirdetmények - külön, külön is végiglapozhatók.

A megszállók a 33 hónap alatt a magyarországi politikai változásokra reagálva, különböző eszközökkel igyekeztek megvalósítani az impériumváltást, Pécs és Baranya beolvasztását a Szerb–Horvát–Szlovén Királyságba. Ennek megfelelően ez az időszak különböző szakaszokra osztható. Közülük az első a szerb csapatok megérkezésétől az 1919. márciusi nagy sztrájkig terjedő, az ehhez kapcsolódó ezen események bemutatásával indul a honlap. A folyamatosan bővülő oldal (www.szerbmegszallas.hu)forrásanyagok felhasználásával követi nyomon a megszállás alatti eseményeket, s próbálja a mai érdeklődők számára „láthatóvá tenni” a korabeli Pécset.

Utoljára frissítve: 2021-09-05 22:07:39

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>