. Ma Diána napja van.
Új innovációs ügynökség alakul Pécsett
2014-12-02 23:37:45
Új innovációs ügynökség alakul Pécsett

Új innovációs ügynökség alakul Pécsett

Közös innovációs ügynökséget hoz lét a Pécsi Tudományegyetem és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara -  jelentették be sajtótájékoztató keretében Pécsett.

- Az egyetem gazdaságélénkítési szerepének betöltéséhez szükség van külső partnerekre -  hangsúlyozta Bódis József, az egyetem rektora. – A most aláírásra került dokumentum  egy szándéknyilatkozat,  felkészülés arra az időre, amikor megnyílnak a 2014-2020-as költségvetési időszak uniós pályázati  forrásai.

Mint elhangzott, a Pécsi Tudományegyetem az elmúlt időszakban a régió számos önkormányzatával és cégével írt alá és készít elő megállapodást az innovációs tevékenységének erősítése, támogatása érdekében, hogy a regionális cégek új termékekkel és szolgáltatásokkal jelenhessenek meg a hazai és nemzetközi piacokon.

A konkrét napi együttműködés megkönnyítése, valamint a 2014-2020 közötti uniós időszakra történő felkészülés támogatása, emellett a K+F és innovációs tevékenység jelentős növelése érdekében közös innovációs ügynökséget hoz létre a Pécsi Tudományegyetem és a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Számos ok vezetett ehhez a megoldáshoz, melyhez a kiinduló lépést a közelmúltban megkötött regionális Innovációs Paktum jelentette.


Az innováció és a K+F a megye legfőbb kitörési pontját jelentheti. A kkv szektor akkor tud versenyképesen exportpiacokra is lépni, ha újdonságot jelentő termékeket és szolgáltatásokat fejleszt. Az egyetemi innovációk piaci hasznosítása és hasznosulása ugyanakkor munkahelyeket teremt és a helyi gazdaság szereplőinek aktív részvételét is megkívánja. A gazdaság és az egyetemi tudásközpontok együttműködése fenntartható gazdasági környezetet biztosíthat a jövőben, ahol további, új típusú vállalkozások (spin-off és start-up) jelenthetik a jövőt. Baranya megye tudásrégióként szerepel az ország intelligens szakosodási stratégiai előterjesztésében (S3 stratégia) - ezt a tudást kell a gazdaság nyelvére lefordítani és pénzre váltani.


Az új ügynökség szerepet vállal az egyetemi és a helyi kutatóközpontokban végzett kutatások és fejlesztési eredmények piacra jutásában, a nemzetközi láthatóság erősítésében, a leszakadó régió felzárkóztatásában, a földrajzi elhelyezkedésből fakadó előnyök tényleges kihasználásában.                                              (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2014-12-02 23:39:32

További híreink
Az unió tiszteltben tartja a britek döntését
A végsőkig igyekszik elkerülni Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépését az Európai Unió, ami nemcsak kívánatos, de lehetséges is október 31-ig.
2019-09-18 16:33:55, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Európai egyetemi szövetségek a felsőoktatás megújításáért
A Pécsi Tudományegyetem is része annak az európai szövetségnek, ami a felsőoktatás megújítását helyezte tevékenysége középpontjába.
2019-09-17 17:37:33, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Hét Domb Filmfesztivál harmadszor
Díjátadó gálával zárult Komlón a III. Hét Domb Filmfesztivál.
2019-09-16 18:18:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több száz munkavállalót mozgatott országszerte, de a közvetített takarítók és biztonsági őrök után nem fizetet...
Bővebben >>