. Ma Márk napja van.
Új intézkedések a terrorista veszéllyel szemben
2017-10-18 22:05:29
Új intézkedések a terrorista veszéllyel szemben

Új intézkedések a terrorista veszéllyel szemben

Új intézkedésekkel kívánja fokozni az uniós polgárok védelmét az Európai Bizottság.


Jean-Claude Juncker az unió helyzetét elemző  ez évi  beszédben  bejelentetteknek megfelelően a Biztonsági unióról szóló tizenegyedik jelentés mellett egy operatív és gyakorlati intézkedésekből álló csomagot terjeszt elő az Európai Bizottság, amelynek célja az uniós polgárok terrorista veszéllyel szembeni védelmének fokozása, valamint a védelmet nyújtó Európa megvalósítása.


Az intézkedések a közelmúltbeli támadások nyomán felszínre került sebezhető pontok kezelésére irányulnak és támogatni fogják a tagállamokat a nyilvános terek védelmében, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy a terroristákat megfosszák eszközeiktől. A javaslatok között szerepel még a terrorizmus elleni küzdelemre irányuló – többek között az Europol keretében végzett – uniós külső tevékenység megerősítése és szorgalmazza, hogy az EU tárgyalást kezdeményezzen Kanadával az utas-nyilvántartási adatállományról szóló megállapodás felülvizsgálatáról.


Mint Frans Timmermans első alelnök  hangsúlyozta, soha nem fogja Európa megadni magát a terroristáknak, akik támadásai az unió  állampolgárainak biztonsága és szabadsága ellen irányulnak. Az európaiak elvárják, hogy a nemzeti kormányok és az unió határozottan fellépjen e veszélyekkel szemben. Az  új intézkedések elősegítik, hogy tagállamok megfosszák a terroristákat alávaló tetteik elkövetésének eszközeitől, továbbá fokozzák nyilvános tereik – és ezáltal az uniós polgárok életének – védelmét.


Mindehhez Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos a következőket tette hozzá, a terrorizmus nem ismer határokat, éppen ezért csakis akkor vihető sikerre a terrorizmus elleni küzdelem, ha összefognak  az államok az  EU-n belül és globális partnereinkkel egyaránt. Kitért arra is, az információk – például az utas-nyilvántartási adatállományok – hatékony megosztása döntő fontosságú polgárok biztonsága szempontjából., éppen ezért ajánlást terjesztenek az Európai  Tanács elé, annak érdekében, hogy engedélyezze a megállapodás felülvizsgálatára irányuló tárgyalások megkezdését Kanadával. E mellett szükséges lenne egy nemzetközi megállapodás megkötésére az Europol és a kulcsfontosságú országok között. Ezen túlmenően az Európai Bizottság változatlanul együttműködik a tagállamokkal egy jövőbeli európai hírszerző szervezet létrehozása érdekében.


Mindezt Julian King biztonsági unióért felelős biztos következőkkel egészítette ki, a terrorizmusveszély sajnos soha nem fog nullára csökkenni, ám továbbra is azon kell dolgozni, hogy minél inkább beszűküljön a terroristák mozgástere támadásaik előkészítését és végrehajtását illetően. A terrorista taktikák változásával párhuzamosan fokozni kell a tagállamoknak nyújtott támogatást e fenyegetések kezeléséhez, ezáltal elősegítve a forgalmas nyilvános terek védelmének biztosítását, miközben a terroristák számára lehetetlenné kell tenni a bombakészítésre alkalmas veszélyes anyagokhoz és a finanszírozási forrásokhoz való hozzáférést.

Utoljára frissítve: 2017-10-18 22:07:04

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>