. Ma Marcell napja van.
Új szárny a speciális ellátást igénylőknek
2019-12-06 22:53:34
Új szárny a speciális ellátást igénylőknek

Új szárny a speciális ellátást igénylőknek

Négyszintes épületrésszel bővült a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Szociális Gondozó Intézet.
   
A Szent Lőrinc Szociális Gondozó Intézet a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő ápolást, gondozást nyújtó intézmény, amit  Mayer Mihály megyéspüspök alapított 1995-ben. A kormány 2016 végén a Pécsi Egyházmegyének 8,75 milliárd forint támogatást nyújtott. A több cél megvalósítását tartalmazó, szakmai feladatokból álló „támogatáscsomag” egyik eleme volt a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthon felújítása, új épületrésszel történő bővítése, amelyre 1,4 milliárdot használtak fel.

Az új szárny alapkövét 2018. júniusában helyezték el, a kivitelezési munkálatok ezt követően szinte azonnal megkezdődtek, amelyek idén ősszel zárultak. A beruházás eredményeként a gondozóotthon egy négyszintes, közel 3000 négyzetméteres épületrésszel bővült. Az emeleti részt negyven, többnyire demenciában szenvedő idős ember ellátására tették alkalmassá, ennek megfelelően alakították ki belső tereit, tették alkalmassá arra, hogy a legkorszerűbb  ellátást nyújthassák lakóinak. Minden egyes szoba ajtaja más és más színt kapott. A földszinten egy 1000 adagos –a gondozóotthonon túl az egyházmegye fenntartásában lévő közoktatási intézményeket is ellátó - modern főzőkonyhát és egy professzionális mosodát alakítottak ki. Az épület lapos tetején – negyedik szintként – a teljes intézményt kiszolgáló gépészeti blokk kapott helyet.


A kivitelezési munkák mellett a támogatásból az épületrész működtetéséhez szükséges eszközöket - konyhatechnológia, informatika eszközök, bútorok, a mosoda teljes körű felszerelése – szereztek be.

Idős korban, vagy betegség miatt önmaguk ellátására nem, vagy csak korlátozott mértékben képes személyek részére nemcsak biztonságot adó otthont, hanem egyúttal olyan segítséget is nyújt, ami az idős ember életében megélt örömökről, a tevékeny létről, a szeretetről, a kapcsolataikról, és nem utolsó sorban a vallásos ember számára az üdvösségről szól. A gondozási-ápolási feladaton túl a közösségépítés, a tevékeny és hasznos idő eltöltése – igazodva a lakó életállapotához – a foglalkoztatás, a közös és egyéni mozgásterápia, a lelki higiéné, a vallásgyakorlás lehetősége egyaránt fontos helyet kap a napi tevékenységek között. (fotó:Sóki Tamás)

Utoljára frissítve: 2019-12-06 22:54:25

További híreink
Láthatóvá tett láthatatlan munka
Az orfűi strandon ismerkedtek a házimunka értékeivel.
2020-08-12 21:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az okos szálloda jelentheti a jövőt
A turisztikai piac keresleti és kínálati oldala is gyors és gyökeres átalakuláson megy át, általánossá vált a tömegturizmus, emellett egyre hangsúlyosabbá vált a minőségi...
2020-08-11 21:24:14, Hírek, Környezetünk Bővebben
Vadpörköltet, szarvas kolbászt kínáltak
Folyamatosan népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket.
2020-08-09 20:20:30, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A turisztikai piac keresleti és kínálati oldala is gyors és gyökeres átalakuláson megy át, általánossá vált a ...
Bővebben >>