. Ma Béla napja van.
Új út épült Pécsett
2018-12-27 02:12:08
Új út épült Pécsett

Új út épült Pécsett

Elkészült a Bálicsi utat és a Petőfi utcai körforgalmat összekötő mintegy 400 méteres út, a következő lépésben  zajvédő falat is építenek mellé.


Újabb mérföldkőhöz érkezett a pécsi Mecsek-oldal útjainak fejlesztésével kapcsolatos önkormányzati program, amelynek során azok teljes körű felújításán túl, egy új is épült. A pécsi belvárost északról elkerülő teljes, közel 3000 méter hosszú úthálózat fejlesztése 2019-ben fejeződik be, s ezzel a Mecsek-oldalon élők könnyebben juthatnak  el a város minden egyes pontjára.


A déli városrészben élőknek is nagy könnyebbséget jelent, hogy szintén megszűnik a  Maléter Pál út túlterheltsége az M60-as végpontját és a délnyugati elkerülő utat összekötő, a malomvölgyi tavak mellett elvezető szakasz felújítása miatt. A munkálatok befejeződtek, ismét a megszokott úton járnak a kamionok, a teherautók, kikerülve a kertvárost. E mellett befejeződött  a Siklósi úti felüljáró több mint 1 milliárd forintba kerülő teljes rekonstrukciója is.


Pécs legmagasabban fekvő nyugat-keleti gyűjtő útjának  teljes körű felújítása - Magaslati-, Surányi-, Angster út rekonstrukciója -, valamint az új útszakasz  megépítése  komoly előrelépést jelent a város közlekedésében., ugyanis olyan új útvonal jött létre, ami alternatívát jelent a belvárost északról elkerülő Kodály,Aradi, Kálvária, illetve a belvárost délről elkerülő 6-os úti szakaszok mellett. A támogatásból megvalósuló útépítésekkel egy időben több, mint félmilliárd forint értékben közmű-rekonstrukciókra is sor került.


Az autók, valamint a Mecsek-oldalon épülő ingatlanok számának növekedését nem tudta követni a környék úthálózata. A városrészben ugyanis minden ezer emberre 500-600 gépjármű  jut. Ez a tény is mutatja, hogy szükség volt az úthálózat fejlesztésére, új útszakasz építésére.  A tervezés során fontos szempont volt, hogy  az ne veszélyeztesse a Rókus-domb rekreációban betöltött szerepét, s a Pécsi Tudományegyetem strandja is tovább működhessen, valamint megmaradjon a kutyafuttató is.


A hét méter széles, mindkét oldalán járdával szegélyezett összekötő út mentén 69 fát, valamint jövő év tavaszán 3500 tő cserjét ültetnek ki. E mellett kiépítették a  csapadékvíz elvezető rendszert és kandelábereket is kihelyeztek. Két helyen gyalogátkelőhely is létesült, egy a körforgalom északi ágán, a másik a Damjanich utca kereszteződésénél.  


A közlekedést segítendő a Bálicsi út régi nyomvonala megmarad így a hegyoldal forgalma megoszlik a régi, elsősorban a nyugati városrészek felé és az új, belváros irányába vezető szakaszok között. A közel 450 millió forintba kerülő új szakasz forgalomba helyezésével a Rókusalja utcában megszűnik a tranzitforgalom, ugyanis a Bálicsi út felé felvezető szakaszon nem lehet majd gépkocsival közlekedni.
 
A további három útszakasz közül elsőként a Magaslati út készült el. Az mintegy 1,2 km-es szakaszon az útburkolat felújítását megelőzően gázvezeték, szennyvízvezeték és ivóvízvezetékek cseréjére került sor. A Hunyadi úti kereszteződésben levő kritikus szélességű csomópont kiszélesítésre került. A másodiknak megindult Surányi Miklós utcai szakasz felújításának részeként idén elkészül a szennyvíz- és az ivóvízhálózat cseréje, illetve az a Hunyadi és Vilmos utcák közötti több mint 400 méteres szakasz aszfaltozása is. Az időjárási feltételektől függően, jövő év  tavaszán a hátralevő 220 méteres szakasz aszfaltozására is sor kerül.


Jövőre kezdődik meg az Angster utca felújítása. Hasonlóan az előző kettőhöz, itt is a közművek rekonstrukciójával indulnak a munkálatok, várhatóan márciusában.  A tervek szerint ősszel már átadásra kerül a több mint 1 kilométer hosszú szakasz, s ezzel teljessé válik az összesen 3,5 kilométeres, a Mecsek-oldalt átszelő út felújítása.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>