. Ma Andrea napja van.
Új úton az egészségturizmus
2011-06-30 16:19:03
Új úton az egészségturizmus

Új úton az egészségturizmus

Nagyobb szerephez jut az egészségturizmus Harkányban, másfél milliárdból újul meg a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház. A Harkányi Gyógyvíz - Egészséget adó és megőrző őselem nevet viselő program a pikkelysömörös betegek gyógyvízzel történő hatékony, balneológiai kezelését teszi lehetővé. A két ütemben történő beruházás keretében megújuló Gyógyfürdőkórház évente kétezer pánciensnek nyújt majd enyhülést.

 

Több éves várakozást és módosítást követően a Regionális Fejlesztési Programok Irányító Hatóság pályázatán elnyert támogatás felhasználásával  most megvalósuló projekt  Harkány gyógyhellyé válása mellett egy mindeddig nem kellően kihasznált gyógyítási eljárás fejlesztését, kiterjesztését segíti elő, s egyben egy új egészségturisztikai termék - balneoterápiás psoriasis kezelés – bevezetésére nyújt módot, felhasználva a már meglévő Harkányi gyógyvíz ismert, kivételes hatását.

 

A projekt ezekre építve a jelenleginél szélesebb és magasabb szintű szolgáltatásokat kíván nyújtani. Egyben a fürdővárosnak is lehetőséget teremt arra, hogy, a psoriasis gyógyításán alapuló egészségturizmus fejlődésnek induljon, s újabb e turisztikai ág versenyképességét segítő beruházások valósuljanak meg, s bővüljön az erre épülő szolgáltatások köre. Az eddig megvalósult fejlesztések ugyanis döntő részben a fürdőre irányultak.

 

A psoriasis (vagyis pikkelysömör) az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely krónikus lefolyása, visszatérésre való hajlama miatt megkeseríti a betegek életét – Magyarországon 200 ezer ember szenved ebben a gyógyíthatatlan, ám kezelhető betegségben. A terápia egyik egyedi jellemzője, hogy a pikkelysömörben szenvedők közel harmadánál alakul ki arthritis psoriatica, amely a gerinc és a perifériás ízületek egy idejű megbetegedését jelenti. A gyógyvizes kezelés képes egyszerre enyhíteni a bőrelváltozásokat és az ízületi fájdalmakat.

 

Első alkalommal 2007-ben merült fel ötletként a pikkelysömörre specializálódott osztály létrehozása, ám a kiírás változása és a szabályozási környezet egyedisége miatt többször is módosítani kellett a fejlesztéshez kapcsolódó konzorciális megállapodást. A végső egyezség 2010. nyarán jött létre Harkány Város Önkormányzata, a Gyógyfürdő Zrt., és a Gyógyfürdőkórház között. A másfél milliárdos beruházás megvalósítására 726 millió forint támogatást nyert el a projektet lebonyolító konzorcium.

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>