. Ma Illés napja van.
Újabb 80 milliárdos lehetőség a kicsiknek
2017-10-08 14:42:41
Újabb 80 milliárdos lehetőség a kicsiknek

Újabb 80 milliárdos lehetőség a kicsiknek

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megállapodást írt alá Magyarországon, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknak.

A COSME  -  kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program - keretében kötött megállapodás az Európai Bizottság európai beruházási tervének egyik alappillére, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatásával jött létre. A megállapodás  a Magyarországon működő mintegy 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A hitelfelvevők a COSME viszont-garancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során élvezhetik.


Mint az EBA vezérigazgatója, Pier Luigi Gilibert  elmondta,  stratégiájuk középpontjában  az üzleti támogatásra, munkahelyek létrehozására és a növekedés serkentése áll. Elkötelezettek a a kkv iránt, a  Garantiqával aláírt szerződés pedig 3500 kis- és középvállalkozásnak nyújt segítséget  a munkahelyteremtés és a növekedésük serkentéséhez Magyarországon és Európa-szerte egyaránt.”
Mindehhez Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a következőket  tette hozzá, az  Európai beruházási terv keretében létrejött megállapodásnak köszönhetően nem csak 80 milliárd forint támogatott finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozások, de a hitelfelvétel adminisztrációs terhei is csökkenhetnek.


Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója pedig arról szólt, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások körében az elmúlt években a garanciakonstrukciók egyre népszerűbbé váltak. Ezt jelzi az is, hogy a Garantiqa tavaly rekorderedményeket ért el, a garanciaállománya 21 százalékkal 443 milliárd forintra nőtt, a garanciakonstrukciók segítségével pedig 540 milliárd forint hitelhez jutottak a vállalkozások.  Hangsúlyozta, ebben az esztendőben is arra számítanak, hogy több mint 20 százalékkal növekedhet a garanciaállomány  köszönhetően  egyebek  mellett a megkötött együttműködési megállapodásnak is.


Az elhangzottakat Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója  a következőkkel támasztotta alá, az MFB-Indikátor vállalati felmérése  azt mutatja, hogy  a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi és beruházási kedve fokozódik, s ezt a hivatalos jegybanki adatok is alátámasztják. Idén, a második negyedévben a vállalati hitelpiac 7 százalékkal bővült, ebből csak a kkv-szektor hitelezése 8,3 százalékkal emelkedett. Az önálló vállalkozásokkal bővített, azaz a tágan értelmezett kkv-szektoré  pedig 13 százalékos növekedést ért el.
Az Európai Beruházási Alapról


Az Európai Beruházási Alap az Európai Beruházási Bank Csoport része. Legfontosabb küldetése az európai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása azzal, hogy megkönnyíti a finanszírozáshoz való hozzájutásukat.  Kifejezetten e piaci szegmens számára alakít ki és fejleszt kockázati és növekedési tőkén, garanciákon és mikro-finanszírozáson alapuló pénzügyi eszközöket. Elősegíti a unió  innovációt, kutatás-fejlesztést,


A COSME a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program, amely 2014-től 2020-ig tart és teljes költségvetése 2,3 milliárd euró, amelyből legalább 60 százalékot célzottan az európai kkv-k forráshoz jutására fordítanak, két pénzügyi eszköz segítségével. A program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP 2007–2013) sikerére épít, amely Európában több mint 21 milliárd eurónyi hitel és 3 milliárd euró összegű kockázati tőke közel 400 ezer kkv számára történő kihelyezéséhez járult hozzá.


Az Európai Beruházási Terv, vagyis az úgynevezett Juncker-terv, az Európai Bizottság egyik kiemelt prioritása, amelynek középpontjában a beruházások munkahely-teremtési és növekedés-serkentési célú ösztönzése áll. Mindezt új és már létező pénzügyi erőforrások intelligensebb felhasználása, a beruházásokat akadályozó tényezők kiküszöbölése, valamint a beruházási projektek láthatóságának növelése és technikai támogatása révén kívánják megvalósítani.


Az Európai Stratégiai Beruházási Alap a Juncker-terv egyik alappillére. Veszteségátvállalási („first loss”) garanciát nyújt, amelynek segítségével az Európai Beruházási Bank több – és sok esetben kockázatosabb – projektet támogathat. Az ESBA konkrét eredményei már most is láthatók, a jóváhagyott projektek és megállapodások várhatóan közel 236,1 milliárd eurónyi hitelt és támogatást tesznek majd elérhetővé 454 ezer kkv számára a 28 tagállamban.

Utoljára frissítve: 2017-10-08 14:43:34

További híreink
Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák
Kortárs művészek Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával készítettek műalkotásokat a Hungarikon Gyűjtemény számára.
2018-07-20 01:08:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Én a megbélyegzett
Szekszárdon a Babits Mihály Kulturális Központ adott helyet a Gyöngysor Alapítvány különleges író-olvasó találkozójának.
2018-07-18 01:08:04, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vezetőváltás Tudásközpont élén
Új főigazgató áll a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont élén.
2018-07-17 01:10:31, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Labdarúgó Világbajnokság: Uruguay-Szaúd-Arábia 1-0
Bővebben >>