. Ma Lukács napja van.
Újabb 80 milliárdos lehetőség a kicsiknek
2017-10-08 14:42:41
Újabb 80 milliárdos lehetőség a kicsiknek

Újabb 80 milliárdos lehetőség a kicsiknek

Az Európai Beruházási Alap (EBA) és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megállapodást írt alá Magyarországon, amelynek értelmében a Garantiqa 80 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan nyújthat kezességvállalást magyar kis- és középvállalkozásoknak.

A COSME  -  kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program - keretében kötött megállapodás az Európai Bizottság európai beruházási tervének egyik alappillére, az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatásával jött létre. A megállapodás  a Magyarországon működő mintegy 3500 magyar kkv számára nyitja meg a forrásszerzés lehetőségét, 80 milliárd forintnyi hitelhez kapcsolódó garancia keretében. A hitelfelvevők a COSME viszont-garancia előnyeit folyószámla- és forgóeszközhitelek, beruházási hitelek, lízingügyletek és bankgaranciák igénybevétele során élvezhetik.


Mint az EBA vezérigazgatója, Pier Luigi Gilibert  elmondta,  stratégiájuk középpontjában  az üzleti támogatásra, munkahelyek létrehozására és a növekedés serkentése áll. Elkötelezettek a a kkv iránt, a  Garantiqával aláírt szerződés pedig 3500 kis- és középvállalkozásnak nyújt segítséget  a munkahelyteremtés és a növekedésük serkentéséhez Magyarországon és Európa-szerte egyaránt.”
Mindehhez Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos a következőket  tette hozzá, az  Európai beruházási terv keretében létrejött megállapodásnak köszönhetően nem csak 80 milliárd forint támogatott finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozások, de a hitelfelvétel adminisztrációs terhei is csökkenhetnek.


Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója pedig arról szólt, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások körében az elmúlt években a garanciakonstrukciók egyre népszerűbbé váltak. Ezt jelzi az is, hogy a Garantiqa tavaly rekorderedményeket ért el, a garanciaállománya 21 százalékkal 443 milliárd forintra nőtt, a garanciakonstrukciók segítségével pedig 540 milliárd forint hitelhez jutottak a vállalkozások.  Hangsúlyozta, ebben az esztendőben is arra számítanak, hogy több mint 20 százalékkal növekedhet a garanciaállomány  köszönhetően  egyebek  mellett a megkötött együttműködési megállapodásnak is.


Az elhangzottakat Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója  a következőkkel támasztotta alá, az MFB-Indikátor vállalati felmérése  azt mutatja, hogy  a kis- és középvállalkozások hitelfelvételi és beruházási kedve fokozódik, s ezt a hivatalos jegybanki adatok is alátámasztják. Idén, a második negyedévben a vállalati hitelpiac 7 százalékkal bővült, ebből csak a kkv-szektor hitelezése 8,3 százalékkal emelkedett. Az önálló vállalkozásokkal bővített, azaz a tágan értelmezett kkv-szektoré  pedig 13 százalékos növekedést ért el.
Az Európai Beruházási Alapról


Az Európai Beruházási Alap az Európai Beruházási Bank Csoport része. Legfontosabb küldetése az európai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása azzal, hogy megkönnyíti a finanszírozáshoz való hozzájutásukat.  Kifejezetten e piaci szegmens számára alakít ki és fejleszt kockázati és növekedési tőkén, garanciákon és mikro-finanszírozáson alapuló pénzügyi eszközöket. Elősegíti a unió  innovációt, kutatás-fejlesztést,


A COSME a kis- és középvállalkozások versenyképességét segítő program, amely 2014-től 2020-ig tart és teljes költségvetése 2,3 milliárd euró, amelyből legalább 60 százalékot célzottan az európai kkv-k forráshoz jutására fordítanak, két pénzügyi eszköz segítségével. A program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP 2007–2013) sikerére épít, amely Európában több mint 21 milliárd eurónyi hitel és 3 milliárd euró összegű kockázati tőke közel 400 ezer kkv számára történő kihelyezéséhez járult hozzá.


Az Európai Beruházási Terv, vagyis az úgynevezett Juncker-terv, az Európai Bizottság egyik kiemelt prioritása, amelynek középpontjában a beruházások munkahely-teremtési és növekedés-serkentési célú ösztönzése áll. Mindezt új és már létező pénzügyi erőforrások intelligensebb felhasználása, a beruházásokat akadályozó tényezők kiküszöbölése, valamint a beruházási projektek láthatóságának növelése és technikai támogatása révén kívánják megvalósítani.


Az Európai Stratégiai Beruházási Alap a Juncker-terv egyik alappillére. Veszteségátvállalási („first loss”) garanciát nyújt, amelynek segítségével az Európai Beruházási Bank több – és sok esetben kockázatosabb – projektet támogathat. Az ESBA konkrét eredményei már most is láthatók, a jóváhagyott projektek és megállapodások várhatóan közel 236,1 milliárd eurónyi hitelt és támogatást tesznek majd elérhetővé 454 ezer kkv számára a 28 tagállamban.

Utoljára frissítve: 2017-10-08 14:43:34

További híreink
Jószolgálat nap a Fogd a Kezem Alapítványnál
Pécsett a Fogd a Kezem Alapítványnál a Magyar Telekom húsz önkéntese az intézmény lakóival közösen támfalat épített, falat festett és kijavította a kerítést.
2017-10-17 21:25:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában
Felgyorsult a bérnövekedés és könnyebb visszatérni a munkaerőpiacra – állapítja meg éves jelentésében az Európai Bizottság.
2017-10-15 21:11:06, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
NoBabel: a zene megérti a kamaszokat
Új sorozattal várja a tizenéveseket a Pannon Filharmonikusok.
2017-10-14 02:54:01, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az élményalapú fizikaoktatás megteremtésén dolgozik horvátországi partnereivel együtt a pécsi Koch Valéria Isk...
Bővebben >>