. Ma Szabina napja van.
Újabb esély a stroke utáni felépülésre
2021-08-21 02:48:59
Újabb esély a stroke utáni felépülésre

Újabb esély a stroke utáni felépülésre

A Debreceni Egyetemmel  és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel közösen, a PTE koordinációjával megvalósult projekt eredményeként nemzetközi színvonalú egészségügyi kutatás-fejlesztési és szolgáltatási rehabilitáció, s ezen belül a neurorehabilitáció centrum jött  létre Pécsen.

Kiemelt célok között szerepelt, hogy a centrum több szervezetre és kutatási területre kiterjedően teremtse rehabilitációs klinikai munka  eredményessége növeléséhez a kutatás-fejlesztés-innováció hármasához  pályázati feltételeket, amelyek a betegellátásban és az oktatásban is hosszútávon kamatoztatható. Az idegrendszert ért károsodások következtében kialakult fogyatékosság és rokkantság a legnagyobb egészséggazdasági terhet jelenti a társadalom és az érintett családok számára, így rendkívül fontos, hogy a betegek minél gyorsabban felépüljenek. Ebben a gyógyítási folyamatban jelenthet komoly előrelépést a most lezárult projekt.

A  pályázat források felhasználásával létrejött Biomechanikai Labor, amelyben egy összetett mozgásanalizáló rendszerrel a kutatási eredmények pontosan monitorozhatók, és a betegek kórtörténetének felállítása is még pontosabbá válik. A kutatási területek között ma még egyedinek számít az a lehetőség, hogy  robotikus eszközök (exoskeleton) segítségével rehabilitálják a stroke (szélütés) következtében lebénult betegeket, mozgásba hozzák a bénult testrészeiket. A támogatásnak köszönhetően megkezdődött az Országos Mozgásszervi Intézettel közösen végzett kutatás keretében gerincvelő-sérülés következtében lebénult betegek helyváltoztatását segítő robotikus járógép első hazai klinikai kipróbálása is.

A projekt révén megalakult az Anyagtechnológiai Kutatócsoport, ami számos interdiszciplináris projektben vett részt. Egyik fő kutatási területük a 3D nyomtatásban felhasználható polimerek és fémek mechanikai és strukturális jellemzőinek vizsgálata, amelynek eredményei közvetlenül hasznosulnak orvos-technológiai fejlesztésekben. Az ezekre épülő termékfejlesztések közül a legjelentősebb egy egyetemi spin-off cég keretein belül  elkészült, felső végtagi, additív gyártástechnológiával készült, intelligens, EMG vezérelt felső végtagi protézis, az „Ember Arm”, illetve a Phoenix Smart Orthesis, ami a stroke-on átesettek rehabilitációját segítheti a jövőben.

Szintén a pályázat forrásából szereztek be egy 256 csatornás EEG készüléket, mely nélkülözhetetlen egy új technológia, a gyógyszerrel rohammentessé nem tehető epilepsziás betegek ellátásában. Ennek a lényege, hogy a koponyaűrön belülre elhelyezett elektródák használatával az epilepsziás rohamot kiváltó fókusz azonosíthatóvá válhat akár olyan betegeknél is, akiknél a koponya MRI vizsgálat nem mutat ki szerkezeti eltérést.  

A pályázat résztámogatásának is köszönhetően  egy hazánkban egyedülálló, a képalkotás (MR) által navigált mágneses stimulációs rendszert (Nexstim) is kiépítettek, ami non-invazív módon segíti az agyi funkciók feltérképezését, lehetővé teszi az agyműtétek nagy pontossággal történő elvégzését. A módszer lehetőséget teremt a gyógyszerrel nem befolyásolható depressziós állapotok kezelésére is.

További híreink
Mobillal az eltűnő víz nyomában
A globális éghajlatváltozás és a növekvő emberi vízfelhasználás miatt egyre több vízfolyás szárad ki.
2021-10-26 21:11:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Támogatják a tehetséget
Tíz középiskolás diák nyert el támogatást Pécsi Rotary Ösztöndíj Pályázatán.
2021-10-26 20:42:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Dallamok eesszenciája
Az ünnepi programok zárásaként Pécsett október 23-án ünnepi hangversenyt tartanak a Kodály Központban Esszencia címmel.
2021-10-23 01:52:49, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Kiállítás nyílik Pécsett az 1969 és 1992 között megrendezett siklósi kerámia szimpozionok alkotásaiból.
Bővebben >>