. Ma Márk napja van.
Újabb hagyományt teremtenek
2016-06-02 12:58:10
Újabb hagyományt teremtenek

Újabb hagyományt teremtenek

Június 9-én egész napos program keretében futballpálya-avatással,  neves labdarúgókkal megrenezett focitornával, robot navigálással, nyílt órákkal és gólyafa-ültetéssel és sokszínű kultúrális műsorral várja a pécsi Gandhi Gimnázium az első alkalommal megrendezendő Nemzetiségi–roma nyílt napjára érkezőket.
    
- A Gandhi Gimnázium és Kollégium Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye, amely immár több mint két évtizede működik. Mégis gyakorta azt tapasztaljuk, hogy az iskolában folyó oktató-nevelő munka, az általa kínált lehetőségek nem eléggé széles körben, illetve nem eléggé mélyen ismertek – mondja Virág Bertalan, a gimnáziumot fenntartó nonprofit kft. ügyvezető igazgatója. - Most, miután tavaly két nagy beruházás is véget ért nálunk, ráadásul az egyikkel, az új Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központtal (a NeRokkal) tovább nyitottunk kifelé, elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy egy összetett, sokszínű esemény keretében is sokakkal ismertessük meg a Gandhit. Ennek megfelelően állítottuk össze a programot, amely igen nagy számú érdekes elemet foglal magában.

A hagyományteremtő szándékkel megszervezett nemzetiségi-roma nyílt nap délelőtti programja a gimnázium épületében és annak környékén zajlik majd. Délelőtt idősebb Dárdai Pál, a PMSC korábbi edzőjének bevonásával adják át az iskola új, szabadtéri műfüves futballpályáját, majd ezt követően kezdetét veszi az új pályán és a sportcsarnokban a Gandhi Focikupa, amelyen a diák kategóriában pécsi – főként nemzetiségi – iskolák csapatai mellett a Puskás Akadémia utánpótlásgárdája, a felnőttek mezőnyében pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a PMSC öregfiúk, a Magyar Újságíró Válogatott, valamint az 1984-es ifi Eb-győztes magyar válogatott együttese csap össze.

A gimnáziumban és a NeRokban nyílt órák keretében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a Gandhiban beás és lovári nyelvórákba, de részt vehetnek magyar irodalom, valamint természetismeret órán is. A NeRok Kreatív Digitális Információs és Alkotóközpontjában pedig lehetőség nyílik LEGO robotok  irányítására, három dimenzióban való alkotásra, a hang- és videostúdió kipróbálására, sőt, neves képzőművészekkel közösen képfestésre is. A délelőtti programot a gandhis tanulmányaikat a következő tanévben kezdő diákoknak az udvaron úgynevezett gólyafát állítással zárják.

A délutáni eseményeknek már a kollégium konferenciaterme ad helyet ahol a pécsi  nemzetiségi iskolák - Koch Valéria Iskolaközpont, Miroslav Krleža Horvát Iskolaközpont, Gandhi Gimnázium és Kollégium - hagyományőrző és kulturális csoportjai  mutatkoznak be, adnak ízelítőt a  német, horvát, illetve cigány/roma kultúra értékeikből.

Utoljára frissítve: 2016-06-02 13:08:40

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>