. Ma Csongor napja van.
Újabb intézményeket vennének át
2015-03-04 17:00:31
Újabb intézményeket vennének át

Újabb intézményeket vennének át

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata fontos feladatának tartja a nemzetiségi oktatást,  éppen ezért legutóbbi közgyűlésükön döntés született arról újabb oktatási intézményeket vesznek át.  


Az országos, valamint egyes településeken működő német nemzetiségi önkormányzatok a döntés értelmében  oktatási intézményeket vennének át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól. Mindez újabb előrelépést  abban  a stratégiában, amelynek végső célja, hogy a kulturális és oktatási autonómia jegyében az adott intézményekben még több nemzetiségi tartalommal gazdagodhasson a tananyag, s általa a népcsoport jövőjéért elkötelezetten dolgozók utánpótlása.


Az országos német önkormányzat közvetlenül, jelenleg két nagy oktatási intézményt tart fenn, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontot, valamint  a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Szakközépiskolát, amit már 10 éve működtet. A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját és a győri Audi Hungária Iskolát pedig a német önkormányzat közreműködésével létrehozott közalapítványok tartják fenn.


A mostani közgyűlési döntés nyomán abban bíznak, hogy szeptembertől már a 14 osztállyal működő budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium is a fennhatósága alá kerül. Mindemellett jóváhagyásra került az is, hogy a piliscsabai, a pilisvörösvári és a szekszárdi német önkormányzatok is átvehetnek egy-egy köznevelési intézményt.


– A hosszabb távú oktatási-nevelési teveink közé tartozik, hogy a német nemzetiségi intézmények között kialakítsunk egyfajta szoros hálózatot, amelyen belül többek között az általunk fenntartott iskolák is központi szerepet töltenek be – mondta Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke. - Azt szeretnénk, ha ezek az intézmények továbbképzéseket tartanának, szakmai támogatást nyújtatnának a köréjük csoportosuló kisebb óvodáknak-iskoláknak, továbbá azt is reméljük, hogy ezek a gimnáziumok a velük kapcsolatban lévő településekről, intézményekből mágnesként vonzzák majd magukhoz a jó képességű német nemzetiségi gyerekeket. Lelki szemünk előtt egy német nemzetiségi óvodákból-iskolákból álló hálózat – mondhatnám, egy flotta - lebeg, amelyben a zászlóshajók szerepét ezek a bizonyos kiemelt intézmények töltenék be. Nemzetiségünk jövője szempontjából ugyanis azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy az utánunk következő generációk számára jól átgondolt és színvonalas oktatási rendszert építsünk ki.


Az országos német önkormányzat közgyűlésének napirendjén szerepelt a Magyarországi Német Színház fejlesztése is. A szekszárdi teátrum – amely egyébként hazánk egyetlen épülettel rendelkező német és Tolna megye egyetlen színháza – már régóta felújításra szorul. A közgyűlési határozat szerint az MNOÖ tárgyalásokat kezdeményez a Tolna Megyei Önkormányzattal annak érdekében, hogy a jelenleg csak használatra megkapott épületegyüttes tulajdonjogát is megszerezze, ugyanis szívesebben fektetnének be egy saját ingatlanon történő beruházásba, miután a  helyreállítási munkálatok és a színpadtechnika komplett felújítása mintegy 220 - 230 millió forintba kerülnek majd.


A közgyűlésen szó esett arról is, hogy a német állam idén is jelentős anyagi támogatást nyújt a hazai németség kulturális csoportjainak és ifjúsági találkozóhelyeinek fejlesztésére, nyári ifjúsági táboraira. A települési német önkormányzatok pedig idén is pályázhatnak kisbuszokra, amelyek segítségével bővülhetnek az idősellátás és a helyi közösségek lehetőségei.  

Utoljára frissítve: 2015-03-04 17:02:41

További híreink
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a petesejt és a hímivarsejt káros fényterhelését.
2024-04-06 20:40:06, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>