. Ma Jolán napja van.
Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében
2019-10-27 13:50:11
Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében

Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében

Az Európai Parlament  képviselői újabb tervezetet kérnek az Európai Bizottságtól, miután a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást.
 
Az Európai Bizottság eredeti javaslat tervezetének a célja az volt, hogy az uniós jogszabályokba olvassza az Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (EFSA) 2013-as útmutatóját a méhekre veszélyes növényvédő szerek visszaszorításáról. Az útmutató elmagyarázta, hogyan kellene bevizsgálni a növényvédő szereket ahhoz, hogy az azután alkalmazott szerek ne veszélyeztessék sem akut, sem krónikus módon a méheket. A növényvédő szerek csak akkor maradhatnának a piacon, ha a vizsgálatokon megfelelnek. Azonban több tagállam ellenezte a javaslatot, végül a bizottság kénytelen volt olyan kompromisszumot javasolni, ami csak az akut kitettség ellen védte volna a méheket.

Elfogadhatatlan, hogy tagállamok ellenezzék az EFSA méhekre vonatkozó 2013. évi útmutatójának maradéktalan végrehajtását a méhek ügyében. A bizottsági rendelettervezet csak a mézelő méheket érintő akut toxicitások esetébenében vezet be módosításokat, ugyanakkor nem szól az azokat érintő krónikus toxicitásról, sem pedig a poszméheket és a magányos méheket érintőekről. A tervezet ráadásul nem a tudományos és műszaki ismeretek legfrissebb eredményeit tükrözi és nem változtatná meg a védelem szintjét - olvasható az Európai Parlament állásfoglalásban.

A képviselők annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a bizottságnak nem kellett volna kompromisszumot kötnie, hanem élhetett volna teljes hatáskörével, mivel a méhvédelmi kritériumokat kifogásoló 16 tagállam nem alkotott minősített többséget. Az állásfoglalás ezért most a legújabb tudományos és technikai tudáson alapuló, új jogszabálytervezet benyújtására kéri a Bizottságot.
 
Mint az egyik jelentéstevő, a környezetvédelmi bizottság elnöke, Pascal Canfin (RE, Franciaország) elmondta, nem támogatják, hogy erőtlenek legyenek a méhekre veszélyes növényvédő szerek alkalmazhatóságára vonatkozó feltételek.  Véleményük szerint a kérdés az, komolyan gondoljuk-e a környezet védelmét? Komolyan gondoljuk-e az élőlények védelmét? Komolyan gondoljuk-e a Green Dealt?

 

Kitért arra is, az Európai Parlament túlnyomó része nem akarja, hogy a méhek védelmét szolgáló jogszabályt felvizezzék. Arra kérik tehát az Európai Bizottságot, hogy olyan jogszabály-tervezetet terjesszen be, ami kiszűri a beporzókra legveszélyesebb növényvédő szereket.

Utoljára frissítve: 2019-10-27 13:53:37

További híreink
Hit nélkül nem lehet
November 11-én és 12-én két estén át lesz látható a Pécsi Harmadik Színházban a Pannon Várszínház előadásában Szörényi Levente – Bródy János: Kőműves Kelemen című rock b...
2019-11-11 02:41:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Gyökeresen átalakul Európa felsőoktatása
Küszöbön a digitális oktatási forradalom, aktívan részt vesz benne a Pécsi Tudományegyetem. Elindult az Európai Egyetemek program.
2019-11-09 02:43:36, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Fél évszázados az uránvárosi modellezőpálya Pécsett
Több, mint ötven évvel ezelőtt alakult meg a Pécsi Ércbányász Modellező Klub, ami összefogta a Baranya székhelyén és annak környékén élő modellezőket.
2019-11-04 21:36:38, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Lenau Házban tartotta alakuló ülését a Pécsi Német Önkormányzat.
Bővebben >>