. Ma Auguszta napja van.
Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében
2019-10-27 13:50:11
Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében

Újabb jogszabály-tervezet a méhek védelmében

Az Európai Parlament  képviselői újabb tervezetet kérnek az Európai Bizottságtól, miután a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást.
 
Az Európai Bizottság eredeti javaslat tervezetének a célja az volt, hogy az uniós jogszabályokba olvassza az Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (EFSA) 2013-as útmutatóját a méhekre veszélyes növényvédő szerek visszaszorításáról. Az útmutató elmagyarázta, hogyan kellene bevizsgálni a növényvédő szereket ahhoz, hogy az azután alkalmazott szerek ne veszélyeztessék sem akut, sem krónikus módon a méheket. A növényvédő szerek csak akkor maradhatnának a piacon, ha a vizsgálatokon megfelelnek. Azonban több tagállam ellenezte a javaslatot, végül a bizottság kénytelen volt olyan kompromisszumot javasolni, ami csak az akut kitettség ellen védte volna a méheket.

Elfogadhatatlan, hogy tagállamok ellenezzék az EFSA méhekre vonatkozó 2013. évi útmutatójának maradéktalan végrehajtását a méhek ügyében. A bizottsági rendelettervezet csak a mézelő méheket érintő akut toxicitások esetébenében vezet be módosításokat, ugyanakkor nem szól az azokat érintő krónikus toxicitásról, sem pedig a poszméheket és a magányos méheket érintőekről. A tervezet ráadásul nem a tudományos és műszaki ismeretek legfrissebb eredményeit tükrözi és nem változtatná meg a védelem szintjét - olvasható az Európai Parlament állásfoglalásban.

A képviselők annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy a bizottságnak nem kellett volna kompromisszumot kötnie, hanem élhetett volna teljes hatáskörével, mivel a méhvédelmi kritériumokat kifogásoló 16 tagállam nem alkotott minősített többséget. Az állásfoglalás ezért most a legújabb tudományos és technikai tudáson alapuló, új jogszabálytervezet benyújtására kéri a Bizottságot.
 
Mint az egyik jelentéstevő, a környezetvédelmi bizottság elnöke, Pascal Canfin (RE, Franciaország) elmondta, nem támogatják, hogy erőtlenek legyenek a méhekre veszélyes növényvédő szerek alkalmazhatóságára vonatkozó feltételek.  Véleményük szerint a kérdés az, komolyan gondoljuk-e a környezet védelmét? Komolyan gondoljuk-e az élőlények védelmét? Komolyan gondoljuk-e a Green Dealt?

 

Kitért arra is, az Európai Parlament túlnyomó része nem akarja, hogy a méhek védelmét szolgáló jogszabályt felvizezzék. Arra kérik tehát az Európai Bizottságot, hogy olyan jogszabály-tervezetet terjesszen be, ami kiszűri a beporzókra legveszélyesebb növényvédő szereket.

Utoljára frissítve: 2019-10-27 13:53:37

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Március 15-én ünnepi programok és koncertek várják a pécsieket.
Bővebben >>