. Ma György napja van.
Újabb lehetőség a vállalkozásoknak
2014-09-19 23:06:44
Újabb lehetőség a vállalkozásoknak

Újabb lehetőség a vállalkozásoknak

Az Európai Bizottság közzétette annak a 155 kis- és közepes méretű vállalkozás listáját, amelyek elsőként  részesülnek az új, 3 milliárd eurós eszköz támogatásból.


Huszonegy  ország 155 kis-és közepes méretű vállalkozása jut egyenként 50 000 eurónyi támogatáshoz a projektjeikhez kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére, valamint részt vehetnek  egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is. Mindemellett projektjeik adott esetben további bizottsági támogatásban  is részesülhetnek 2,5 millió euró erejéig.


Mint Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos  elmondta,  a tartós munkahelyteremtés, valamint nagyszerű termékek és szolgáltatások révén az innovatív kis és közepes méretű vállalkozások segítenek ismét növekedési pályára állítani az európai gazdaságot.  Hangsúlyozta, ez az új támogatás, mint eszköz a valóban innovatív projektekre irányul, amelyek piaci bevezetése erős üzleti lehetőségre és szilárd koncepción alapul.


A kkv-támogató eszköz a Horizont 2020 elnevezésű, 80 milliárd euróval gazdálkodó új uniós kutatásfinanszírozási programmal jött létre annak érdekében, hogy segítse az innovatív kisvállalkozásokat innovatív projektjeik piacra helyezésében. A támogatásra uniós tagállamokban és a Horizont 2020 keretprogramhoz társult országokban bejegyzett kkv-k pályázhatnak.


A kiválasztási folyamat első fordulója iránt kiemelkedő volt az érdeklődés: a Horizont 2020-ban részt vevő országokból 2 662 pályázat érkezett be. A független szakértők által végzett értékelés szerint 317 pályázat felelt meg az értékelési standardnak. Ezek közül pedig 155, vagyis a pályázatok 49 százalékát választották ki, mint támogatandó kezdeményezést.


A kiválasztott kkv-k jó eséllyel vesznek részt a program második szakaszában, amelyben a pályázók 0,5 és 2,5 millió euró közötti összeghez juthatnak olyan innovációs tevékenységek finanszírozásához, mint a tesztelés, a prototípus-készítés, a bővítés és a miniatürizálás. A kedvezményezettek üzleti terveiket is továbbfejlesztik.


Ebben az esztendőben várhatóan mintegy 645 projekt részesül támogatásban. A támogatott projektek száma 2015-ben 670-re nő. A pályázati felhívásra folyamatosan lehet jelentkezni; a következő értékelési határidők az 1. szakasz esetében 2014. szeptember 24. és 2014. december 17., a 2. szakasz esetében pedig 2014. október 9. és 2014. december 17.


A hétéves időszakban közel 80 milliárd euróval gazdálkodó Horizont 2020 minden idők legnagyobb uniós kutatási és innovációs programja, amely minden eddiginél jelentősebb forrásokat biztosít a kkv-k számára. A Horizont 2020 „vezető szerep az ipari technológiákban” és „társadalmi kihívás” pilléreinek várhatóan legalább 20 százaléka, közel 9 milliárd euró közvetlenül a kkv-khoz jut, vissza nem térítendő támogatások formájában – többek között a kkv-támogató eszközön keresztül.


A kkv-támogató eszközzel az Európai Unió a nagy növekedési potenciált rejtő, kiemelkedően innovatív kisvállalkozásokat kívánja forrásokhoz juttatni. A hét év alatt mintegy 3 milliárd euróval gazdálkodó eszköz gyorsan és egyszerűen hozzáférhető, vissza nem térítendő támogatást nyújt vállalkozás-innovációhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányokhoz és demonstrációs projektekhez. Emellett a beruházási szakaszra megérett ötletekkel a kkv-k üzletfejlesztési tanácsadásra és egyéb támogató szolgáltatásokra is pályázhatnak. A pályázati eljárás egyszerű, de csak a legkiválóbb projektek részesülnek támogatásban. A támogatható témaköröket a Horizont 2020 „Innováció a kis- és középvállalkozásoknál” című munkaprogramja ismerteti.


Ezen túlmenően az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank Csoport együttes erővel ösztönzik a bankokat és pénzügyi közvetítőket, hogy az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” elnevezésű mechanizmus keretében hitelt és tőkefinanszírozást nyújtsanak az innovatív vállalkozásoknak. A vállalkozások a COSME programból is forráshoz juthatnak.

Utoljára frissítve: 2014-09-19 23:18:10

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>