. Ma Auguszta napja van.
Újabb lépés a Zöld Egyetemmé váláshoz
2022-07-28 19:52:54
Újabb lépés a Zöld Egyetemmé váláshoz

Újabb lépés a Zöld Egyetemmé váláshoz

A Pécsi Tudományegyetem pályázati úton tizenhét épület energetikai felújításának előkészítéséhez nyert el támogatást.

A projekt uniós forrásból, összesen 421,49 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg, amelynek keretében az érintett épületek energiatakarékos felújításához szükséges tervek készülnek el, valamint lebonyolításra kerülnek a kivitelező kiválasztásához a közbeszerzési eljárások.

A Pécsi Tudományegyetem az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet fordít a „Zöld Egyetem”-mé válásra. Az ezzel kapcsolatos erőfeszítéseknek már látható jelei is vannak. Az AGreenMetric által Zöld Egyetemi Világrangsorban tavaly az előkelő 42. helyen végzett a PTE, a kezdeményezésben résztvevő 11 magyarországi egyetem közül pedig a legjobb helyen zárt.

A fenntartható, zöld koncepció egyik alappillére a környezeti erőforrásokkal való észszerű gazdálkodás, az energiahatékonyság. AGreenMetric rangsorában az infrastruktúra állapotára kapott pontok azonban arra utalnak, van még hova fejlődni, ezért indokolt a rosszabb állapotban lévő épületek energetikai-hatékonyságának növelése. E cél elérése érdekében nyújtott be pályázatot a Pécsi Tudományegyetem, és KEHOP pályázati forrásból nyert el támogatást 17 épületének energetikai felújításának előkészítő munkálataira, úgy mint az ingatlanok energetikai felújításával kapcsolatban a kiviteli tervek elkészítésére és a kivitelezési közbeszerzési eljárások lefolytatására.

A felújítási munkálatok részeként sor kerül a nyílászárók cseréjére, az épületek hőszigetelésére, napelemeket telepítenek, valamint korszerűsítitk a világítási, a fűtési és a légtechnikai rendszereket. Az energetikai fejlesztések eredményeként egy ingatlan kivételével jobb energetikai besorolási osztályba kerülnek az épületek, kilenc  esetében pedig BB-s energetikai besorolás, vagyis közel nulla energiaigény elérése valósulhat meg, ami közép- és hosszú távon is jelentős megtakarítást eredményezhet.

Utoljára frissítve: 2022-07-28 19:54:03

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összehangolja az oktatási és a hallgatói szolgáltatásokat a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és a ...
Bővebben >>