. Ma György napja van.
Újabb makett segíti Pécsett a gyengénlátókat
2020-09-06 14:05:34
Újabb makett segíti Pécsett a gyengénlátókat

Újabb makett segíti Pécsett a gyengénlátókat

A Szent István téren a Tapintható láthatatlan program részeként a Rotary Club Pécs támogatásával állították fel a Dóm téren a székesegyház bronz makettjét.

A Sütő Ferenc által készített műalkotás nemcsak a városlakóknak és a turistáknak jelent esztétikai élményt, hanem  a vakok és gyengénlátók kitapinthatják a  pécsi székesegyház tereit.

Két éves szervezőmunkát követően készülhetett el Sütő Ferenc alkotása, a járvány ellenére is sikerült a támogatóknak köszönhetően előteremteni a létrehozásához szükséges forrásokat. A közel 5 millió forintba kerülő bronz makett a klubtagok hozzájárulásaiból és magánszemélyek, cégek adományaiból valósult meg.

 
A műalkotás ötletét az adta, hogy a Pécsre érkező turisták közül szinte mindenki megtekinti a székesegyházat, azonban vannak közöttük szép számmal vakok és gyengénlátók is, akiknek nehéz szóban leírni, hogyan is néz ki a pécsi dóm. Nekik segít abban, hogy érintés útján el tudják képzelni annak külső homlokzatát és tereit.

Sütő Ferenc bronzból készült domborműve a székesegyházat és környezetét mutatja be. Megismerhető segítségével nemcsak a székesegyház, de a püspöki palota, a Magtár Látogató Központ, de a Barbakán-kert is. E mellett Braille-írással ismertető szöveg is  olvasható rajta.

Utoljára frissítve: 2020-09-06 14:06:28

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>