. Ma Auguszta napja van.
Újabb műtárgyakkal bővült a Gyugyi-gyűjtemény
2017-05-31 21:22:58
 Újabb műtárgyakkal bővült a Gyugyi-gyűjtemény

Újabb műtárgyakkal bővült a Gyugyi-gyűjtemény

A világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekciójaként számon tartott, A Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény újabb 18 műtárggyal gazdagodott.

A gyűjteményt létrehozó. Gyugyi László által adományozott újabb 18  műtárggyal immár 685-re nőtt a száma. Az újabb különleges eosin és porcelán tárgyakat tartalmazó ládát a gyűjtő jelenlétében bontották ki, s ezen ünnepélyes pillanatokban jelentették be azt is, a kiállítást eddig kétszázezren nézték meg.

A Zsolnay Kulturális Negyedben , a  Sikorski házban helyet kapott kiállítás 2010-ben nyitotta meg kapuit, azóta a gyűjtő szenvedélyének köszönhetően immár nyolcadik alkalommal bővült újabb különleges tárgyakkal. A tárlaton a Zsolnay gyár aranykorának legszebb kerámiái láthatók.

A Gyugyi László által adományozott új műtárgyak  egy-egy korszak, művész munkásságához jelentenek újabb adalékot, amelyekre a gyűjtő a világ különböző pontjain – egyebek mellett Svájcban és Amerikában – tett szert. A 18 kerámia között található több váza, tulipános sorozathoz tartozó eozin tálka, milleniumi bögre, fedeles hajtartó doboz, fogvájótartó, fedeles vajtartó, díszedény és fali tál. Az Apáti Abt Sándor által tervezett, bordó és zöld eozinmázzal díszített váza különlegessége, hogy olyan hatást kelt, mintha nem kerámia lenne, hanem fémből készült volna.

 – Két fémes hatású váza is van az új darabok között, ilyennel még nem találkoztam az 50 éves gyűjtőmunkám során – emelte  ki  Gyugyi László.  – Számomra azonban a most fellelt Zsolnay kerámiák között  az a magyaros tál, amely 1879 körül, a párizsi világkiállítás után készült, amikor a gyár technikai fejlettsége elérte a csúcsot és a díszítésben már különböző technikákat kombináltak. A Zsolnay Teréz által tervezett tálon barna alapon színes virágok és sakktábla motívum látható, aranybrokát díszítéssel.

Az újabb Zsolnay kerámiák átadására szervezett ünnepségen elhangzott az is,  kiállítás nemcsak a régióból, de az egész országból vonzza az látogatók, sőt külföldről is sokan felkeresik, érkeztek már vendégek például Japánból, Új-Zélandról és az USA-ból is.

- Rendkívül örülök annak, hogy a látogatók értékelik a kiállítást és ilyen sokan jönnek el, hogy megnézzék.  Ez is bizonyítja, elérte az általam kitűzött célt, Zsolnay Vilmos alkotói géniuszának bemutatását, ami a gyár tervezőit is  folyamatosan inspirálta – adott hangot örömének Gyugyi László.  Szólt arról is, már készülőben van a gyűjteményt bemutató könyv,  bővített kiadása is.

Az új műtárgyak június 6-tól lesznek láthatók a Zsolnay Kulturális Negyedben,

Utoljára frissítve: 2017-05-31 21:25:24

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>