. Ma Elza napja van.
Újabb oltóanyagról kötöttek szerződést
2020-11-17 19:47:14
Újabb oltóanyagról kötöttek szerződést

Újabb oltóanyagról kötöttek szerződést

Jóváhagyta a CureVac vállalattal kötött szerződést egy jó eredményekkel kecsegtető oltóanyag beszerzéséről az Európai Bizottság.

 

Az Európai Bizottság jóváhagyott egy ötödik, az európai CureVac gyógyszeripari vállalattal kötött szerződést, amelynek értelmében – az oltóanyag biztonságosságának és a Covid19-cel szembeni hatékonyságának bizonyítását követően – az összes uniós tagállam nevében - első körben 225 millió adag oltóanyagot vásárol, fenntartva további 180 millió adag igénylésének a lehetőségét.

A CureVac vállalattal kötött szerződés tovább bővíti az Európában gyártandó oltóanyagok széles portfólióját, ideértve az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV és a BioNtech-Pfizer vállalattal már korábban aláírt szerződéseket, valamint a Moderna vállalattal folytatott sikeres, tájékozódó jellegű megbeszéléseket. Ez a sokrétű oltóanyag-portfólió biztosítani fogja, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve az oltásra, amint az oltóanyagok biztonságosnak és hatékonynak bizonyulnak. A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba.

Mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, csak pár nap telt el azóta, hogy szerződést kötött az Európai Bizottság a BioNTech és Pfizer vállalatokkal, most egy újabb ígéretes megállapodás jött létre  az európai vállalattal. Kitért arra is, hogy eddig több mint 1,2 milliárd adag oltóanyagról gondoskodtak azon kötelezettség-vállalás teljesítése érdekében, hogy méltányos hozzáférést biztosítsanak a biztonságos, hatékony és megfizethető oltóanyagokhoz, mégpedig nem csak az európai polgárok, hanem a világ legszegényebb és legkiszolgáltatottabb lakossága számára is. Hangsúlyozta, e potenciális vakcinák többsége a klinikai vizsgálatok előrehaladott szakaszában van. Reményeik szerint a biztató eredmények megerősítést nyernek az engedélyezés során, amelyet követően gyorsan bevethetők lesznek, segítve a pandémia leküzdését.

Mindehhez Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos mindehhez a következőket tette hozzá,  hogy EU-szerte növekszik a Covid-betegek száma. Ennek fényében a biztonságos és hatékony oltóanyag minden eddiginél fontosabb a világjárvánnyal szembeni küzdelemben. Az oltóanyag beszerzésében ezen ötödik, előzetes piaci kötelezettség-vállalásnak köszönhetően tovább bővül azon lehetőségek körét, amelyek révén az uniós polgárok élete, valamint a gazdaság hamarosan biztonságosan visszatérhetnek a rendes kerékvágásba. Ez újabb mérföldkő az uniós oltóanyag-stratégiában, és jól mutatja egy valódi európai egészségügyi unióban való együttműködés előnyeit.

A CureVac, egy németországi székhelyű európai vállalat július 6-án 75 millió euró összegű hitelmegállapodást írt alá az Európai Beruházási Bankkal oltóanyagok – köztük a CureVac által fejlesztett, Covid19 elleni potenciális oltóanyag – fejlesztése és nagy mennyiségben történő gyártása céljából. A CureVac úttörő szerepet tölt be egy, a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapuló, teljesen új oltóanyagtípus kifejlesztésében. E technológia lipid-nanorészecskék segítségével juttatja be a sejtekbe a hírvivő RNS-t. Az oltóanyagplatformot az elmúlt évtizedben fejlesztették ki. Az alapelv az mRNS molekula információs adathordozóként való alkalmazása, melynek segítségével az emberi szervezet saját maga tudja előállítani az egyes betegségek leküzdéséhez szükséges hatóanyagokat.


Az Európai  Bizottságnak a szóban forgó oltóanyag támogatása melletti döntését egy megalapozott tudományos értékelés, az alkalmazott technológia, a vállalat oltóanyag-fejlesztéssel összefüggő tapasztalata, valamint az EU egészének ellátását lehetővé tévő gyártókapacitása indokolta.

Utoljára frissítve: 2020-11-17 19:47:42

További híreink
Európai gyógyszerstratégia
Legyenek megfizethető, hozzáférhető és biztonságos gyógyszerek mindenki számára.
2020-11-29 20:19:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent egy kicsit másként
Új és megszokott elemekkel, a járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva indul pénteken Pécsett az advent.
2020-11-27 19:25:08, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy munka – dupla fizetség
Újabb visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, ezúttal a Pécsi Országos Színházi Találkozó átvilágítása során.
2020-11-25 19:21:48, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Holnaptól bezár szinte minden Pécsett, alig van valami, amiről nem kell lemondani az elkövetkező egy hónapba...
Bővebben >>