. Ma György napja van.
Újabb ritkaságokkal gazdagodott a Gyugyi-gyűjtemény
2019-06-11 01:07:46
Újabb ritkaságokkal gazdagodott a Gyugyi-gyűjtemény

Újabb ritkaságokkal gazdagodott a Gyugyi-gyűjtemény

Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben újabb tíz ritkasággal bővült a Gyugyi-gyűjtemény.

Már, már hagyománynak tekinthető, hogy a világ egyik legjelentősebb Zsolnay-kollekcióját minden évben újabb és újabb műtárgyakkal bővíti a gyűjtemény adományozója, Gyugyi László. A Zsolnay kerámiák szenvedélyes gyűjtójének köszönhetően újabb tíz darabbal gazdagodott a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény.
 
Az igen változatos stílust képviselő Zsolnay dísztárgyak között van díszedény, dísztál, petróleumlámpa, díszpapagáj, tányér, váza és korsó is. A nemzetközi szinten is számon tartott gyűjtemény ezekkel együtt immár 717 darabból áll, az EKF évében, 2010. szeptember 1-én a kiállítás  megnyitásakor, a vitrinekben 588 Zsolnayak által készített kerámiát helyeztek el.
 

Az újabb műtárgyak között az egyik igazán ritkaságnak számító, a Zsolnay Júlia terve alapján készült angol „Messenger” gyártmányú petróleumlámpa, ami 58 centiméter magasság,  madár mintával díszített, kettős cilinderű, a különlegessége, hogy ezek levétele nélkül meggyújtható.  E mellett újdonságnak számít az 1885-ben készült a szív alakú dísztál, amit szintén Zsolnay Júlia terve alapján került ki a gyárból. A mázas fehércserép korongozott tál elefántcsontszín alapon festett, aranybrokát fonddal díszített. A romantikus hatást tovább erősíti a díszítésben megjelenő virágmotívum.
 A madárra emlékeztető, többszínű márványszerű eozin máz fedett kőcserép alapanyagú edény Sikorsky Tádé formaterve nyomán, 1889-ben készült. Ugyancsak a különlegességek sorába tarozik az a 46 centiméter magas, japonizáló hatású Zsolnay váza, ami jól illeszkedik a – Zsolnay Júlia központi dekormotívumának számító – madárral díszített műtárgyak sorába.
 
A papagáj kisplasztika egyediségét  az opak eozinmáz adja, a desszertes tányért és a virágszálvázát pedig a perzsa dekoráció teszi különlegessé. A kis korsót színes virágai, míg a festett, zsugormázasét kiemelkedő magyaros motívumok teszik különlegessé. A tárgyak között található még egy kék színű, tiger technikával készült zsugormázas váza is.
 
A kiállítás új darabjai számos helyről kerültek elő,  a madáredény Németországban, a petróleumlámpa Angliában, a pakisztáni stílusjegyeket viselő, barna színű zsugormázas korsó Amerikában bukkant fel.
 
Az új tárgyakat június közepétől  tekinthetik meg a Zsolnay kerámiák iránt érdeklődők.

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>