. Ma Auguszta napja van.
Újra a fényé a főszerep Pécsen
2021-09-30 02:17:17
Újra a fényé a főszerep   Pécsen

Újra a fényé a főszerep Pécsen

Szeptember 30. és október 3. között  egy év kényszerszünet után ismét megtartják hazánk  első, és egyetlen fényfesztiválját Pécsen.


A Széchenyi tér lesz az idei  Zsolnay Fényfesztivál  központi helyszíne. A dzsámi 360 fokos  szögben  festik be fénnyel projektorok, lézerek és robotlámpák segítségével, összjátékuk különleges látványt  ígér, de a tér valamennyi épületének homlokzata fényárban úszik majd a fesztivál ideje alatt.


A város főtere mellett az egész városban fényárban úsznak majd a házak homlokzatai, több helyen az utak és járdák is, ugyanis ebben az esztendőben  nemcsak a belvárosban lesznek különleges fényeffektek, hanem többek között ilyen lesz  a Pécsi Tudományegyetem  Orvostudományi Karának új elméleti tömbjén megjelenő, 6 méteres fényinstalláció, amia  neuronhálózat  egy részletét formázza meg, amelyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik.  Újdonság a Fény Útja is, ami Pécs belvárosát szeli keresztül, és 23 különböző helyszínt  - köztük a Janus Pannonius utca  az  egyetem művészeti karának hallgatói által tervezett a házainak falát és az utat -  érintő  látványos alkotások.


A  Zsolnay Light Art fényfestő verseny döntőbe jutott   tíz - japán, olasz, ecuadori, spanyol, francia, román, német, magyar  - alkotó  pályaművét a fesztivál ideje alatt minden este, a szokásoknak megfelelően a székesegyház homlokzatára vetítik fel. Az eredményhirdetésre, október 3-án - vasárnap -  este 8 órakor kerül sor.


New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után Magyarországon a Zsolnay Fényfesztiválon lesz látható elsőször Vicsek Viktor és a Limelight a Talking Heads (Beszélő fejek) fényalkotása  is. A Színház tér előtti szökőkutakban elhelyezett két emberi fej a rájuk elhelyezett  négyezer led által kibocsájtott fénnyel kommunikál egymással, meghökkentő élményt nyújtva.  Két híres Csontváry-festmény is megelevenedik,   Sztojánovits Andrea és Kovács Ivó munkái révén életre kel a Magányos cédrus és A nagy Tarpatak völgye a Tátrában,  de földönkívüli fénylényekkel is találkozhatnak majd az érdeklődők.


E mellett lesz mágikus fénykert,  érintéssel vezérelhető világító mandala, szivárványcsúszda és "lomb koronázás" is, amely bemutatja, hogy miképp lehet organikusan átszőni fénnyel a természet formáit. Fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, három magával ragadó alkotás is érkezik a Civil Közösségek Házába, de lesznek fényszobrok, -szőnyeg, -játszótér gyerekeknek. Interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő kompozícióban, mikroszkopikus világokat nagyíthatunk óriásira az Apolló moziban, a színek reflexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az Árkádban pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek.

Nemcsak este, hanem napközben is izgalmas programok várják a látogatókat, többek között  koncertek, utcaművészek,  akrobatikus cirkuszi előadások, valamint nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi és tűzzsonglőr-produkciók .    A perui-brazil Equilibra több mint húsz országban mutatta már be  egy szerelmi történetet feldolgozó tűz-show kötéltánccal fűszerezett produkcióját.  A Nagy-Britanniából érkező Joli Vyann társulat a cirkusz, a tánc és a színház innovatív fúzióját hozza létre előadásaiban. E mellett bemutatkozik Pécs első varieté társulata is, a Savage Works,  legújabb előadásuk, a MAZE egy útvesztőbe vezet.


A fesztivál meghívott vendége Horvátország, Zágráb, Pula és Eszék fényfesztiváljai mutatkoznak be a Káptalan utcában.

Utoljára frissítve: 2021-10-02 08:43:40

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>