. Ma Auguszta napja van.
Újra Pécsett a Kulcskeresők
2022-11-17 01:55:55
Újra Pécsett a Kulcskeresők

Újra Pécsett a Kulcskeresők

Szorosan összeforrt az elmúlt évtizedekben a Pécsi Harmadik Színház és Örkény István neve.

A teátrum eddig öt Örkény-drámát játszott a Jászai-díjas Vincze János rendezésében (Pisti a vérzivatarban, Kulcskeresők, Forgatókönyv, Tóték, Macskajáték), melyek színházi fesztiválok díjnyertes előadásai voltak. A Kulcskeresőket 1983 után 2016 decemberében újra színpadra állította, mert Örkény remeke ma is aktuális: az önbecsapásról és a bezárkózásról szól.

,,Arra jöttem rá, hogy a mi viszonyunk a valósággal nem egészen reális. Mi nagyon sokszor élünk úgy, hogy átköltjük a dolgokat – talán rászorulunk erre néha, de nem mindig szorulunk rá. Álmokat építünk magunknak, a múltat álmodjuk valami mássá, mint ami volt. Tudnék egypár történelmi dátumot mondani (de nem szívesen mondok dátumokat), amikkel kapcsolatban nem egészen azt érezzük, ami a valóság volt. S akkor született meg bennem ez a drámai gondolat, hogy én ezt a vonásunkat megszemélyesítsem. És egy álmodót teszek a színpadra! Megírok valakit, aki álmokat ad az embereknek…” – mondta el egy interjúban Örkény István a színmű születéséről.

A Kulcskeresők egyensúlyba hozza a játék valóságos és jelképes oldalát, a cselekmény minden pillanatában egyszerre képes vaskosan reális és filozofikusan lebegő, földhöztapadt és valószerűtlen lenni. Olyan világot teremt, melyben az abszurditás magától értetődővé válik.

A Pécsi Harmadik Színház a Déryné Program keretében 2022 márciusa óta Barcstól Szobig, Tamásitól Tokajig, Görcsönytől Sármellékig nyolc helyszínen játszotta a Kulcskeresőket, sikerrel. November 22-én egyetlen alkalommal, este 7 órakor ismét látható lesz Pécsen.

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>