. Ma Márk napja van.
Újraindul a szénbányászat Pécs-Vasason
2014-12-05 09:09:28
Újraindul a szénbányászat Pécs-Vasason

Újraindul a szénbányászat Pécs-Vasason

Újraindította a széntermelést a Dalkia Energia Zrt. tulajdonában lévő Pannon Hőerőmű Zrt. a Pécstől északkeletre található vasasi bányában.


A Pannon Hőerőmű  megszerezte valamennyi szükséges hatósági engedélyt, ezzel lehetővé vált, hogy  újra meginduljon a termelés a mintegy 3 millió tonna szénvagyont rejtő bányaterületen, ahol a tervek szerint évi 15.000 tonna szenet bányásznak majd  külfejtésen.

A Pécsi Bányakapitányság engedélye a tíz éve felhagyott Pécs-Vasas-i külszíni fejtés ismételt művelés alá vonásáról november közepén emelkedett jogerőre. Ezzel lezárult a több mint három évig tartó engedélyeztetési folyamat és a Veolia-csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. birtokába került minden szükséges hatósági hozzájárulás, elhárítva a munka megkezdése előtt álló jogi akadályokat.
 
A környezetvédelmi hatóság még októberben jogerőre emelkedett határozata megerősíti, hogy a vasasi szénbánya újranyitása nem jelent veszélyt sem a környezetre, sem a környéken élő emberek egészségére. A tervezett széntermelés nagysága az engedélyek alapján egyelőre kevesebb, mint tizede a korábbi mennyiségnek, a külfejtés pedig távol esik a lakott területtől.

Törvényesnek, ugyanakkor aggályosnak nevezte a vasasi szénbánya újranyitását a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsman-helyettes, aki az elmúlt napokban Baranya székhelyén járt.  Szabó Marcel véleménye szerint a Pannon Hőerőmű Zrt. által tervezett évi 10-15 ezer tonna szén kitermelése csekély gazdasági jelentőségű, munkahelyet nem teremt, arra ugyanakkor alkalmas, hogy a cég elhalassza a bánya rekultivációs kötelezettségének teljesítését.

Szólt arról is, nem a jövő útja, hogy e magas kéntartalmú szenet nem korszerű erőművi körülmények között égetik el, hanem lakossági felhasználásra értékesítenék.  Pécsnek fontolóra kellene vennie, hogy az eltüzelését az egészség védelme érdekében legalább a város központjában megtiltsa.       (fotó: Kálmándy Ferenc)

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>